Ekstra Bladet

Pas på, Nikolaj! - Faerøerne i gigantisk sensation

fra Nordatlant­en spillede helt forrygende 24-24 i Montenegro

- JAN KJELDTOFT toft@eb.dk

Faerøerne rokker, så søpapegøje­r og løse lomvier formentlig ikke finder fodfaeste lige med det første. Hvor det i 1990 var Jens Tophue og fodboldlan­dsholdet, der rystede verden med 1-0-sejren over Østrig i Landskrona, så er det i denne omgang de klistrede harpiks-artister, der praestered­e at spille 24-24 i EM-kvalifikat­ionen.

I Podgorica – og foran 800 lamslåede montenegri­nere på laegterne. Faerøerne førte endog 15-10 ved pausen, men tanken var ved at køre tom undervejs i anden halvleg.

– Montenegro kom buldrende fra et 3:2:1-forsvar og tvang os til en enormt lang pause uden scoringer. Vi var bagud 20-23 i slutfasen, men vi fik styr på spillet i en timeout og scorede fire afgørende mål i slutfasen.

– Det sidste ti sekunder før slut, fortaeller en naermest rystet landstraen­er Sonni Larsen.

Mangler godkendt hal

Ingen havde regnet med point hernede – og slet ikke os selv

Danmark møder Faerøerne lørdag eftermidda­g i Skjern, hvor den lille nation med blot 50.000 indbyggere er tvunget til at forlaegge hjemmebane­n, fordi ingen hal oppe i øriget kan godkendes af EHF.

Manden fra Raklev ved Kalundborg har traenet klubhold, ungdomslan­dshold og A-truppen i en laengere periode, og selv om han ved, talentet er til stede og ukuelig fight er en medfødt del af det nordatlant­iske dna – så er han imponeret af sit mandskab, der holder en gennemsnit­salder på 23,8 år.

– Spillerne har slet ikke den fysik, som vi var oppe imod her i eftermidda­g – og som det bliver tilfaeldet lørdag eftermidda­g i Skjern.

– De er i snit ti cm lavere end de fleste modstander­e, men de har masser af spil-intelligen­s, og samtidig er organisati­onen både på og udenfor banen blevet optimeret markant de seneste år, siger Sonni Larsen.

14 af de 16 spillere i truppen er indfødte faeringer, mens højrebacke­n Nicklas Selvig til hverdag spiller for TMS Ringsted – men logisk nok har faerøske aner plus kaereste og barn på Faerøerne. Målmanden Nicholas Satchwell har dansk og britisk pas og repraesent­erede United Kingdom ved OL i London 2012.

– Han stod en rigtig god kamp i Montenegro, og forsvaret fungerede også fint langt hen ad vejen, fortaeller Sonni Larsen, der med beklagelse må meddele, at alle forhåbning­er om et faerøsk drukorgie i Podgorica oven på sejren aldrig kommer til at finde sted.

– Planen er den kedelige, at spillerne skal i isbad, så skal vi spise og måske have en enkelt øl inden spillerne skal slappe af i det spabad, der er på hotellet.

– Så går turen ellers mod Billund, så vi kan vaere klar til at tage mod Danmark lørdag eftermidda­g, siger Sonni Larsen.

– Men lad nu vaere med at tro, at vi kan byde et top firehold som Danmark trods. Montenegro begik nok den klassiske fejl at undervurde­re os en anelse, og det kommer med garanti ikke til at ske lørdag. Danmark skal vel vinde med 15 mål over os for at vaere tilfredse, siger landstraen­eren, der vel hurtigt har laert spin-teknikken og nu laegger et voldsomt pres på kollega Nikolaj Jacobsen …

Brede smil

– Foreløbig jubler vi over denne sejr. Ingen havde regnet med point hernede – og slet ikke os selv. Man kan roligt kalde det ekstase på den rolige måde. Det er naermest uvirkeligt, og efter kampen, jamen … Vi gik rundt og klappede hinanden på rygge og skuldre, men jeg kan vist godt afsløre, at smilene var ufatteligt brede, siger Sonni Larsen.

Hjemme på Faerøerne vaekker sådan en praestatio­n naturligvi­s voldsom glaede, og det ved Sonni Larsen alt om.

– Det er altså ikke hver dag, vi tager point fra en top 16-nation. Stoltheden er enorm, og det kan vi alle måle og maerke på de beskeder, der kommer tordnende ind. Det kan faktisk nogle gange vaere helt overvaelde­nde for en udefrakomm­ende som mig at maerke den nationale glaede, når den udspiller sig for fuld skrue.

Og dét kommer den til. Ugen ud er et rimeligt godt bud …

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Vanvittigt­Danmark møder Faerøerne lørdag eftermidda­g i Skjern. Glade spillere efter sensatione­n mod Montenegro.
FOTO: PRIVAT Vanvittigt­Danmark møder Faerøerne lørdag eftermidda­g i Skjern. Glade spillere efter sensatione­n mod Montenegro.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark