Ekstra Bladet

Vinter- eller sommertid

- LASSE MIKKELSEN lm@eb.dk

Det kan vaere besvaerlig­t at huske på, om uret skal en time frem eller tilbage, når vi skifter fra sommertid til vintertid.

I de flestes tilfaelde gør uret det af sig selv, men alligevel er det et emne, der skaber stor debat. Hvis det står til EU-Kommission­en, så må tidskifter­iet snart stoppe.

Det indsnaevre­r tidsrummet for at traene, at det bliver tidligere mørkt

Op til medlemslan­dene

Derfor har EU-Kommission­en med praesident JeanClaude Juncker i spidsen i september foreslået, at vi skal have den samme tid hele året rundt.

Det skal medlemslan­dene nu tage stilling til, inden de skal give en tilbagemel­ding inden for et par måneder. I Danmark er det transport-, bygnings- og boligminis­ter Ole Birk Olesen (LA), der skal finde frem til, hvad vi mener, og det er ikke en nem opgave, har han erfaret.

'Nogle foretraekk­er sommertid, andre kan bedst lide standardti­d. Det afhaenger meget af, om man foretraekk­er tidligt dagslys om morgenen, eller om man hellere vil have sen solnedgang om aftenen', siger han i en pressemedd­elelse.

Blandt dem, der mener, vi skal beholde sommertid, er Dansk Idraets Forbund.

– Vi vil gerne have, at man beholder sommertid, fordi det har stor betydning for en masse sportsgren­e, der dyrkes udendørs, oplyser DIF's administre­rende direktør Morten Mølholm Hansen til Ekstra Bladet.

Fordele og ulemper

Helt konkret har det en stor betydning for sportsgren­e som fodbold, golf og tennis, der alle dyrkes udendørs det meste af året. Det er saerligt i ydersaeson­en, hvor man skifter til vintertid, at det har en negativ effekt.

– Det har stor betydning for medlemmern­e, at der er lys til at dyrke sporten. Det indsnaevre­r tidsrummet for at traene, at det bliver tidligere mørkt, og derfor så vi gerne, at man indførte sommertid hele året, lyder det fra Morten Mølholm Hansen.

Hos Dansk Erhverv er holdningen anderledes. Her så man helst, at man afskaffede sommertid og holdt sig til vintertid hele året,

– Det har stor betydning for transports­ektoren, når vi skifter til sommertid, fordi det kan give forsinkels­er, fortaeller fagchef hos Dansk Erhverv, Jesper Højte Stenbaek og uddyber:

– Det har også en stor betydning for mange ansatte i branchen, fordi de skal vaenne sig til at stå tidligere op.

Danskernes holdning

Transport-, bygnings- og boligminis­ter Ole Birk Olesen (LA) opfordrer til en offentlig debat om spørgsmåle­t, da der ikke er nogle altafgøren­de argumenter for det ene eller det andet.

'Der er ikke noget videnskabe­ligt belaeg for, at den ene tid er bedre end den anden; det er en smagssag. Derfor er det vigtigt for mig at finde ud af, hvad danskerne foretraekk­er, så vi kan traeffe beslutning­en på det mest oplyste grundlag’, lyder det fra ministeren i pressemedd­elelsen.

Selvbestem­melse

EU-Kommission­en har lagt op til, at de enkelte lande selv bestemmer, hvilken zonetid de vil benytte. Det betyder, at vi kan havne i en situation, hvor nogle EU-lande har sommertid, mens andre har vintertid.

Hvis det besluttes at afskaffe sommertid, så vil direktivet traede i kraft allerede i april naeste år.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Huskede du at stille uret tilbage i den forgangne nat eller i morges?
FOTO: RITZAU SCANPIX Huskede du at stille uret tilbage i den forgangne nat eller i morges?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark