Ekstra Bladet

STØJBERG SMIDER G

Thailandsk­e Aphinya tager Tyskland med storm, efter at den 13-årige pige for to måneder siden blev udvist af Danmark og en uproblemat­isk hverdag i Farsø i Nordjyllan­d

- TORBEN RASK FOTO: ERNST VAN NORDE

Hun smiler ikke bare fra øre til øre, men også med øjnene på en måde, som får det bedste frem i dem, hun møder.

– Tyskland er et dejligt land, og jeg har gode laerere og klassekamm­erater. Jeg var kun ked af det de første par uger. Nu glaeder jeg mig nu over, at jeg kan vaere her og vil ikke taenke så meget over, hvad der skete i Danmark.

Aphinya Pechmuangs glade udstråling understreg­er, at hun mener, hvad hun siger, da hun sammen med sin danske stedfar, Heini Bøgelund Andersen, og sin thailandsk­e mor, Supaknapa, byder Ekstra Bladet indenfor i familiens lejlighed i Flensborg.

– Men jeg savner Danmark, min bedste veninde, Sofia, naboens kat, laererne på Farsø Skole og min farfar, fortsaette­r den 13-årige pige på letforståe­ligt dansk og nu med en lille klump i halsen.

Selvom livsglaede­n fylder stuen på fjerde sal, åbner Aphinya – kortvarigt – døren på klem til smerten og savnet, efter at hun 13. august i år blev bedt om at forlade Danmark. Udlaending­enaevnet mente kort sagt ikke, at hun kan integreres ordentligt, selvom hun på halvandet år – inden sin udvisning – laerte sig dansk og blev en, ja, velintegre­ret pige på skolen, til badminton og, hvor hun ellers kom frem i Farsø og omegn.

– Jeg vil gerne vaere laege, selvom det er svaert. Eller politibetj­ent. Og jeg vil gerne en gang arbejde og bo i Danmark, fortaeller Aphinya energisk om sine fremtidsdr­ømme, da hendes ubekymrede jeg igen dominerer.

Kraenket og diskrimine­ret

Heini Bøgelund Andersen pendler hver weekend fra Nordjyllan­d, hvor han driver et entreprenø­rfirma, og til lejlighede­n i Flensborg. Her har familien foreløbig udsigt til fem års opholdstil­ladelse. Selvom de via et EUdirektiv kan opnå det samme i Danmark – fem års opholdstil­ladelse – efter 12 uger i Tyskland, så vender de efter nu godt to måneder i vores sydlige naboland ikke tilbage til det Danmark, hvis politikere familien fuldstaend­ig har mistet tilliden til.

– Vi kunne i princippet vende tilbage om få uger, men det sker ikke, fordi det vil vaere alt for usikkert. Vi kan jo ikke vide, hvornår den naeste lovstramni­ng kommer, og om den så betyder, at vi igen smides ud. Så giver det bedre mening at blive her og give Aphinya ro og udsigt til at kunne gøre skolen faerdig, siger Heini Bøgelund Andersen, der har boet i Danmark med Aphinyas mor siden 2012.

De første fire og et halvt år lod aegteparre­t Aphinya blive hos sin mormor i Thai-

Aphinya og børn som hende er en gave til ethvert samfund

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark