Ekstra Bladet

Pillen til evig ungdom

Stoffet i pillerne vil måske kunne regulere aldersrela­terede sygdomme såsom Alzheimers og Parkinsons

- AMALIE OLSEN ao@eb.dk

Aldersfors­ker Morten Scheibye-Knudsen

En dansk forsker fortaeller oven i købet til Ekstra Bladet, at han selv sluger pillen i håb om en forbedret aldring – det til trods for, at pillen endnu ikke er på markedet i Danmark.

Testes på mus

– Jeg har indtaget stoffet i mellem et og to år. Jeg ved, at der er mange forskere, der tager det. Men jeg ved også, at der er flere forskere, der ikke tager det, fordi de ikke stoler på det, fortaeller aldersfors­ker på Københavns Universite­t Morten Scheibye-Knudsen på 39 år.

På blandt andet den amerikansk­e hjemmeside Amazon kan alle få adgang til det såkaldte vitamin-supplement.

Det kan købes i form af en pille, der indeholder stoffet nikotinami­de riboside (NR, red.). Flere forskellig­e producente­r saelger midlet på hjemmeside­n.

Producente­rne gør dog opmaerksom på, at stoffet endnu ikke er godkendt af myndighede­rne, og det testes lige nu på mus.

– Jeg kender et par stykker fra laboratori­et, som også har prøvet at tage det, eller som har prøvet at overbevise deres foraeldre om at tage det. Fordi de tror på, at det gør noget, i hvert fald i hjernen. Det er en form for vitamin B3, fortaeller Morten Scheibye-Knudsen.

Positive effekter

NAD (Nicotinami­d adenin dinucleoti­d) er et stof, som indgår i alle vores celler i kroppen. Det er et stof, som vi begynder at miste, når vi bliver aeldre. Stoffet benyttes inde i cellernes kraftvaerk­er, hvor det bliver brugt til at lave energi til cellerne.

– Tegn på Alzheimers blev forbedret, når vi behandlede mus med det her NAD-øgende medikament. Det er det samme stof, som man kan købe på Amazon med nikotinami­de riboside, og jeg ved, at flere forskere, der er aeldre end mig, tager det det. Jeg tager det ikke selv, men jeg er også stadig ung, fortaeller 29årige Sofie Lautrup, der er phd.-forsker i aldring på Aarhus Universite­t.

– Håbet er, at vi på et tidspunkt kan forsøge os med mennesker. Det skal testes på mennesker, før man kan tillade sig at sige, at det virker, fortaeller Morten Scheibye-Knudsen, der fortaeller, at han ikke umiddelbar­t oplever bivirkning­er ved pillespise­riet.

Måske placebo

Klikker du dig ind på den amerikansk­e hjemmeside Amazon.com, ligger der allerede flere hundrede anmeldelse­r fra folk, der har forsøgt sig med de forskellig­e piller, der kan købes online.

Pillerne koster fra 700 til 1000 kroner for 90 mg til tre måneder alt efter dosering og fabrikant.

Størstedel­en af tilbagemel­dingerne er positive, mens nogen påstår, at stoffet må vaere såkaldt placebo (altså uden reel effekt, red.).

– Jeg vil ikke anbefale nogen at indtage det på nuvaerende tidspunkt, siger Morten Scheibye-Knudsen, der påpeger, at den ikke er testet på store grupper af mennesker, og at det derfor stadig er for tidligt at anbefale pillen.

Et stykke fra endnu

Pillerne, som forsker Morten Scheibye-Knudsen tager, er produceret af det amerikansk­e Cromadex, der sidder på størstedel­en af salget.

Han forudsiger, at pillen måske vil vaere på markedet i Danmark om fem til ti år.

– Det er også vigtigt at få pointeret, at det er noget, som der bliver forsket i, og det er ikke sådan en magisk ting.

– Aldringspr­ocessen er en biologisk proces som alle mulige andre biologiske processer, siger Morten Scheibye-Knudsen.

Mus er ikke mennesker

Professor i biokemisk farmakolog­i Harald S. Hansen fra Københavns Universite­t mener, at man skal vaere opmaerksom på, at der ikke er lavet eksperimen­telle forsøg med mennesker.

– Fordi man har lavet nogle forsøg på mus, så bliver man ofte begejstret, når man ser gode resultater, og det kan jeg godt forstå.

– Men det er jo på mus, og mus er ikke mennesker.

– Jeg kan kun sige, at det er muligt, det virker. Men det ved vi ikke. Tro flytter bjerge. Det er jo ikke ligesom, når du tager en aspirin, og så virker den.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Jeg tager pillen– Jeg har indtaget stoffet i mellem et og to år. Jeg ved, at der er mange topforsker­e, der tager det, fortaeller aldersfors­ker på Københavns Universite­t Morten Scheibye-Knudsen på 39 år.
FOTO: LINDA JOHANSEN Jeg tager pillen– Jeg har indtaget stoffet i mellem et og to år. Jeg ved, at der er mange topforsker­e, der tager det, fortaeller aldersfors­ker på Københavns Universite­t Morten Scheibye-Knudsen på 39 år.
 ?? PRIVATFOTO ?? Aldersfors­ker Sofie Lautrup fra Aarhus Universite­t. Hun tager ikke pillen, men er også kun 29 år.
PRIVATFOTO Aldersfors­ker Sofie Lautrup fra Aarhus Universite­t. Hun tager ikke pillen, men er også kun 29 år.
 ?? PR-FOTO ?? Et glas med de NAD-indholdige piller, produceret af det amerikansk­e firma CromaDex.
PR-FOTO Et glas med de NAD-indholdige piller, produceret af det amerikansk­e firma CromaDex.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark