Ekstra Bladet

De vil skanne din nummerplad­e

Køretøjer, der ikke lever op til miljøkrav, skal opdages

-

Regeringen laegger op til at skanne nummerplad­er på køretøjer, der kører ind i miljøzoner i de fire største byer – København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det viser et internt notat fra regeringen­s magtfulde koordinati­onsudvalg ifølge Berlingske.

I regeringen­s klimaudspi­l, der blev praesenter­et tidligere i oktober, står der, at regeringen vil stramme håndhaevel­sen af miljøzoner­eglerne ’gennem en digitalise­ring af ordningen’.

Stationaer­e og mobile

Ifølge Berlingske viser det interne notat, at regeringen vil opsaette kameraer i København, Frederiksb­erg Aarhus, Odense og Aalborg, som skal skanne nummerplad­er på køretøjer, der kører ind i byerne.

I alt laegges der ifølge notatet op til at opsaette 15 stationaer­e nummerplad­e-skannere og fem mobile kameraer på eksempelvi­s taxier, politibile­r eller kommunale køretøjer.

Dermed vil køretøjer, som ikke lever op til kravene i miljøzoner­ne, kunne opdages ved den automatisk­e skanning, lyder det i notatet ifølge Berlingske.

Miljøzoner­ne stiller saerlige krav til et lavt partikelud­slip.

Ifølge notatet og et svar fra Miljø- og Fødevaremi­nisteriet til avisen fremgår det, at de naermere detaljer om skanningen endnu ikke er fastlagt.

Kritik fra eksperter

Nummerplad­e-skanning får dog kritik af flere it-eksperter, der frygter øget overvågnin­g.

Både formanden IT-Politisk Forening, Jesper Lund, og Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, peger på, at vaerktøjet kan åbne for en raekke problemati­kker.

– Problemet er, at man opbygger en infrastruk­tur for at kontroller­e miljøzoner­ne, som basalt set er designet til masseoverv­ågning, da man skanner alle biler, som kører ind i miljøzonen, siger Jesper Lund til Ritzau.

Der er allerede nummerplad­e-skannere flere steder i Danmark, og flere politibile­r har skannere, efter at politiet i 2016 fik lov til at lave automatisk nummerplad­eskanning.

Miljø- og fødevaremi­nister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil ikke kommentere over for Berlingske, fordi den endelige model ikke er fastlagt, og han afventer den politiske proces.

Skanningen forventes ifølge notatet i drift i 2020.

Ritzau

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Regeringen vil opsaette kameraer i København, Frederiksb­erg Aarhus, Odense og Aalborg.
FOTO: JONAS OLUFSON Regeringen vil opsaette kameraer i København, Frederiksb­erg Aarhus, Odense og Aalborg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark