Ekstra Bladet

LØFTEDE PEGEFINGRE HAR INGEN EFFEKT Opinionen

Dan Rachlin

-

langtfra perfekte. Jeg ved, MINE UNGER ER at de har prøvet kraefter med deres del af sprut, smøger og cannabis.

Til gengaeld er det – efter samtaler og årene, der er gået – min klare opfattelse, at de er styret udenom hårde stoffer. Ingen eksperimen­teren med pulver og piller.

Kald mig naiv – måske har jeg ikke opdaget det hele. Men jeg ved med sikkerhed, at hårde stoffer ikke er en del af hverken deres fest- eller hverdage. Det kan skyldes sund fornuft og mistro. Men i høj grad også valget af venner og bekendte.

og forsøg med hårde stoffer UNGES MISBRUG handler nemlig primaert om, hvem de er sammen med. Hvilke jaevnaldre­nde der bliver deres bekendte, venner og fortrolige.

De fleste teenagefor­aeldre ved eksempelvi­s godt, at der ofte findes to hold af venner. Dem, der traekker ungerne i den forkerte retning og dem, der traekker i den rigtige.

Jeg lider og sørger med den stakkels far fra Dianalund, der ud af det blå har mistet sin 16-årige knaegt.

Og jeg forbander de politikere og ansvarlige, der i årtier ikke har forsøgt nogen som helst former for alternativ rådgivning, lovgivning eller vejledning, når det kommer til den uundgåelig­e introdukti­on og etablering­en og handlen med coke, amfetamin, ecstasy, MDMA osv.

Over alt i landet tager det de unge mennesker maksimalt 20 minutter at skaffe det vaerste, ukontrolle­rede lort, som de udvidende og nysgerrige sniffer eller sluger for så at vente på en effekt.

selvsamme politikere, der ikke DET MÅ VAERE ville tillade fixerum i danske storbyer. Uagtet det faktum, at alle vinder på, at de narkomaner, som er ude i et håbløst misbrug, har anstaendig­e, rene og rolige forhold, når de skal indtage deres stoffer.

Selvsamme politikere må altså mene, at befolkning­en og narkomaner­ne er bedre stillede ved at lade dem stresse et fix igennem i en baggård, en trappeopga­ng, en park, en legeplads og ofte taet på børn og unge.

Det er virkelig et mysterium. Der er intet at vinde på at lade som ingenting. Ingen samfundsøk­onomisk gevinst. Ingen mulighed for at komme ud af misbruget. Ingen vaerdighed overhovede­t.

universall­øsning. Men jeg JEG HAR INGEN ved, at løftede pegefingre, haevede øjenbryn og de saedvanlig­e paroler om straf ingen effekt har på de allermest udsatte, svage unge.

Jeg tror ikke, at narkomaner synes, at deres situation er fed, og at de har et liv, de gerne vil fortsaette med. Jeg tror ikke, at narkomaner kan hverken trues, faengsles eller ignoreres til helbredels­e.

Jeg tror og mener, at straffe og forargelse og udstødelse skal skiftes ud med en ny vej. En vej, der inkluderer mindre berøringsa­ngst og en erkendelse af, at ungdommen

Over alt i landet tager det de unge mennesker maksimalt 20 minutter at skaffe det vaerste, ukontrolle­rede lort

til alle tider vil eksperimen­tere, vaere ’uartige’ og ofte gøre det stik modsatte af det, vi voksne beder om, og håber på.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Konfiskere­de MDMA-piller, der er uhyggeligt nemme at få fat i.
FOTO: RITZAU SCANPIX Konfiskere­de MDMA-piller, der er uhyggeligt nemme at få fat i.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark