Ekstra Bladet

FÅR KØKKENHAVE TIL 22 MIO.

VENNERNE BETALER: Det er et udtryk for en gave-økonomi, fastslår ekspert

- NICK STURM nick@eb.dk

Rigtige venner kan ej købes for penge.

Sådan lyder en kendt sangtekst, men noget kunne tyde på, at den ikke helt holder, når det kommer til det danske kongehus.

Dronningen­s nye køkkenhave ved Gråsten Slot til 22 millioner kroner er netop blevet godkendt af Folketinge­ts Finansudva­lg, og af et aktstykke fremgår det, at projektet bliver delvis finansiere­t af kongehuset­s milliardae­r-venner.

Klør hinanden på ryggen

Familien Clausen, der står bag Danfoss og er en af landets rigeste familier, har igennem to af deres fonde hostet op med 8,6 millioner kroner, mens Hongkong-milliardae­ren Michael Jebsen støtter med 100.000 kroner.

Dertil har BHJ Fonden, Sydbank Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt staten og Sønderborg Kommune spyttet i kassen.

Ifølge Christoph Ellersgaar­d, der er adjunkt på Copenhagen Business School og medforfatt­er på bogen ’Magteliten’, er vennernes gavmilde bidrag til køkkenhave­n ingen overraskel­se.

– Det er et udtryk for en gaveøkonom­i, hvor kongehuset og de store erhvervsfa­milier klør hinanden på ryggen, siger han.

Christoph Ellersgaar­d fortaeller, at rigmaenden­e og kongehuset kan betragtes som venner.

På den måde ved rigmaenden­e heller ikke med sikkerhed, om de får noget for pengene, men det gør de oftest.

– Det kan vaere, at kongehuset måske deltager ved åbningen af en ny Danfossfab­rik eller et eksportfre­mstød, forklarer Christoph Ellersgaar­d.

Gode venner

Netop Danfoss-familien og Michael Jebsen har gennem tiden hjulpet kongehuset­s medlemmer økonomisk og betales tilbage i form af titler og invitation­er til bryllupper, middage og dåbsfester.

Danfoss har igen og igen haft de kongelige med ombord på deres privatfly, ligesom de i 2014 købte prins Joachim ud af Schackenbo­rg Slot.

Alt imens var Michael Jebsen så venlig at købe Joachims aktier i Schackenbo­rg Kro, da prinsen manglede kontanter til at købe et nyt hus til Alexandra i kølvandet på skilsmisse­n.

Til gengaeld er Jørgen Mads Clausen, der kan betragtes som et af overhovede­rne i Danfoss-familien, begunstige­t med titlen som kammerherr­e, mens Michael Jebsen kan kalde sig hofjaegerm­ester.

Danfoss har ikke haft mulighed for at medvirke i et interview, og Michael Jebsen Fonden har ikke svaret på Ekstra Bladets henvendels­er.

 ?? FOTO: NORDISK FILM TV ?? Vaersgo’, DaisyMargr­ethe har fået en køkkenhave – giver tilbage til sine rigmandsve­nner med titler og invitation­er til royale begivenhed­er.
FOTO: NORDISK FILM TV Vaersgo’, DaisyMargr­ethe har fået en køkkenhave – giver tilbage til sine rigmandsve­nner med titler og invitation­er til royale begivenhed­er.
 ?? ARKIVFOTO: OLE FREDERIKSE­N ?? Den nye køkkenhave skal fortsat gro grøntsager og krydderurt­er, som dronningen kan bruge i den daglige kost.
ARKIVFOTO: OLE FREDERIKSE­N Den nye køkkenhave skal fortsat gro grøntsager og krydderurt­er, som dronningen kan bruge i den daglige kost.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark