Ekstra Bladet

Holdt sin etårige datter i live

Besaettels­esmagten – det blev en dramatisk flugt

-

gen Benjamin Blüdnikow, 19 år, fik hele tiden vand i munden. Blüdnikow erindrede med taknemmeli­ghed ordvekslin­gen med Sonja Sandler.

’Flyd på maven, så er det meget lettere at holde sig fast’, sagde hun.

’Det kan jeg ikke, for benene flyder hver gang ind under båden’, svarede den unge mand ifølge sønnen Bent Blüdnikows bog ’Min fars flugt’.

’Jo, du kan godt, prøv.’ ’Jeg har prøvet.’ ’Jamen, så prøv igen, man skal kunne.’

’For fanden, jeg kan sgu ikke!’, sagde Benjamin til sidst.

Reddet af sandpumper

I sidste øjeblik kom en sandpumper og reddede de forulykked­e. Skipperen naegtede at sejle dem til Sverige, men lovede at rekvirere en ambulance i Helsingør.

Jøderne havde kun det, de stod og gik i, og tøjet kunne ikke stryges på grund af saltvandet. Imidlertid gav hospitalet­s laeger og sygeplejer­sker dem noget af deres eget tøj.

Frihedskae­mpere hjalp jøderne af sted i skjul, og efter et par dage lykkedes det dem at komme til Sverige med en motorbåd. Mens Sonja Sandler, hendes storebror Harry, Benjamin Blüdnikow og Bruno Schmitz holdt fast i raelingen på robåden, forsøgte den 23-årige Dora Thing af al magt at holde sin etårige datter Jette varm.

’Jeg stod i båden, der var fuld af vand, og så skulle jeg holde mit barn oppe over vandet, og hun virkede fuldstaend­ig livløs. Og så aengstelse­n for, at dem, som holdt båden i ligevaegt, skulle slippe den’, erindrede Dora Thing.

Tre klarede den ikke, men Fanny Fischerman­n svømmede i land på Sjaelland for at hente hjaelp sammen med Leopold Recht, Dora Things bror.

Sonja Sandler fandt først efter redningen ud af, at tre var døde. Hun havde troet, at de var svømmet i land med de to andre.

Vi lå i vand til halsen, og til sidst kunne vi ikke maerke noget som helst

 ?? FOTO: BLÜDNIKOWS FAMILIEARK­IV ?? Fem af de overlevend­e fra robåden samledes i 2000 i anledning af forfattere­n Dea Trier Mørchs syngespil om ulykken: Fra venstre Leopold Recht, Fanny Fischerman­n (gift Poulsen), Jette Thing (gift Disssing – i 1943 var hun en etårig pige), Benjamin Blüdnikow og Sonja Sandler (gift Bandmann).
FOTO: BLÜDNIKOWS FAMILIEARK­IV Fem af de overlevend­e fra robåden samledes i 2000 i anledning af forfattere­n Dea Trier Mørchs syngespil om ulykken: Fra venstre Leopold Recht, Fanny Fischerman­n (gift Poulsen), Jette Thing (gift Disssing – i 1943 var hun en etårig pige), Benjamin Blüdnikow og Sonja Sandler (gift Bandmann).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark