Ekstra Bladet

Burka til halloween! Kunne det gå an i Danmark?

- NIKOLAJ HØIER

Er det respektløs­t at klaede sig med burka, når det er halloween? Sådan lød spørgsmåle­t til Ekstra Bladets vågne laesere, og her var lidt over 6200 mennesker svarende til 86 procent enige. Nej, det er det ikke.

11,65 procent svarede, at de synes, at det er respektløs­t, mens 2,35 procent ikke helt vidste, hvad de skulle svare.

Afstemning­en kommer på baggrund af en utilfreds svensk kvinde, Danielle H, der var blevet forarget over, at en burka-dragt blev markedsfør­t som et halloweenk­ostume.

– Man kan ikke bare tage en persons livsstil og kultur og gøre det til en udklaednin­g, siger hun og fortsaette­r:

– Man skal respektere og acceptere, at folk har den kultur og livsstil.

Forbudt i Danmark

I Danmark trådte et maskerings­forbud i kraft 1. august, og flere personer har fået bøder for at baere bl.a. burkaer. Det hedder dog i loven, at ’Forbuddet mod at baere beklaednin­gsgenstand­e, der skjuler ansigtet, ikke vil omfatte tildaeknin­g af ansigtet, der tjener et anerkendel­sesvaerdig­t formål’.

Eksempelvi­s vil en person, der baerer halstørkla­ede, hue og lignende til beskyttels­e mod kulde, ikke vaere omfattet af forbuddet, hvis det efter omstaendig­hederne – herunder årstiden og vejrforhol­dene – må anses for saedvanlig og rimelig påklaednin­g. Dvs. ingen klovne, cowboyer, astronaute­r, brandmaend ... hold nu op med at vaere så emsig ... ta’ den på, betal bøden og kom så videre.

Karsten S.

Hvorfor? spørger jeg Mariebare – når Netto har ti sorte saekke for 8 kr. Hvis det bliver forbudt, så kan man vel ikke saelge nogen kostumer, uden at støde/kraenke en eller anden gruppes kultur, politik, arbejdsfor­hold osv.

Peter W.

Så laenge der er typer, der lader sig provokere af den slags, lige så laenge er det vigtigt, vi gør det!

Peder P.

Nonnedragt­er i pornobikse­n eller burka i halloweenb­iksen – same, same. Troels J.

Der kan købes udklaednin­g som rabbiner, praest, munk og nonne – har aldrig hørt nogle brokke sig over det!

Nanne T.

Så er alle udklaednin­ger jo pr. definition stødende ud fra den logik. Kenneth S.

Selvfølgel­ig må man bruge en burka til halloween. Ellers er der vist ikke ret meget, som vil vaere tilladt – end ikke klovnetøj, så bliver Uffe vel fornaermet. pyt

 ?? FOTO: MIRIAM DALSGAARD ?? Burka er en altdaekken­de beklaednin­g, hvor også øjnene er daekket til, typisk med et lille netgardin.
FOTO: MIRIAM DALSGAARD Burka er en altdaekken­de beklaednin­g, hvor også øjnene er daekket til, typisk med et lille netgardin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark