Ekstra Bladet

SVARET FRA PET

-

GODT EN måned efter politiet lukkede store dele af Danmark ned, får vi endelig en plausibel forklaring fra myndighede­rne. På et pressemøde i går oplyste Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, at den iranske efterretni­ngstjenest­e planlagde et attentat på dansk grund.

SKAL MAN tro PET’s forklaring­er, er faren for en så bestialsk handling langtfra drevet over. Selvom en norsk statsborge­r med iranske rødder blev anholdt 21. oktober, er der åbenbart stadig risiko for, at iranerne vil begå et attentat i Ringsted, hvor modstander­e af det iranske praestesty­re opholder sig.

KONFLIKTEN mellem Danmark og Iran tog sin begyndelse 22. september. Her indkaldte Irans udenrigsmi­nisterium ambassadør­er fra Danmark, Holland og Storbritan­nien til en natlig samtale. Det skete oven på et angreb på en parade i en iransk provins, hvor mindst 25 mennesker blev draebt. DE IRANSKE myndighede­r anklagede Danmark, Holland og Storbritan­nien for at huse iranske opposition­sgrupper, og i Danmarks tilfaelde skulle

gruppen ASMLA, som kaemper for det handle om et selvstaend­igt område i Iran.

EN UGE efter overhaling­en af ambassadør­erne troede PET og politiet, at den iranske efterretni­ngs- tjeneste ville slå til i Ringsted mod ledende figurer fra ASMLA. Personer, som i forvejen lever under en vis form for politibesk­yttelse. Det var grunden til

politiakti­on i nyere tid. den største

HVIS PET’S oplysninge­r holder stik, er det selvfølgel­ig fuldstaend­ig uacceptabe­lt, at en fremmed magt vil begå mord på dansk jord. Både udenrigsmi­nister Anders Samuelsen og justitsmin­ister Søren Pape Poulsen fordømte i går Iran, og Samuelsen meddelte, at regeringen vil reagere over for Iran.

HVIS DET virkelig sker, er det sandelig også på tide, at vores valne regering viser noget rygrad. Alt for ofte får handelsmae­ssige og økonomiske overvejels­er regeringen til at klappe kaje, når der ellers er grund til at haeve stemmen og saette foden ned.

senest fik det Det har vi set i forhold til Kina, og saudiarabi­ske regimes mord på en kritisk journalist på landets konsulat i Istanbul stort set lov til at passere, uden at Lars Løkke og kompagni løftede et øjenbryn.

DANMARK har før haft kontrovers­er med styret i Teheran. Under Muhammed-krisen i 2006 angreb demonstran­ter vores ambassade i Teheran og sat

i brand. Et brud på alle internatio­nale konte den ventioner. Og når Iran nu planlaegge­r at slå folk ihjel her i landet, så normaliser­es situatione­n ikke ved blot at give Irans ambassadør en reprimande. Nu må regeringen vise karakter.

Laes også reportagen side 7

Både udenrigsmi­nister Anders Samuelsen og justitsmin­ister Søren Pape Poulsen fordømte i går Iran

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? PET-chef Finn Borch Andersen frygter, at Irans efterretni­ngstjenest­e vil begå mord i Danmark.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN PET-chef Finn Borch Andersen frygter, at Irans efterretni­ngstjenest­e vil begå mord i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark