Ekstra Bladet

MIN MAND I HÅNDJERN Krigstraum­er gjorde Piet syg

Indblik i livet i en familie, der er i alarmbered­skab på grund af hendes mands PTSD-psykose

-

Piet Funder Svendsen blev syg under sin udsendelse som fører af en Piranhaman­dskabsvogn med ISAFhold 5 i Afghanista­n i 2008.

Ikke faerre end 11 udsendte danske soldater faldt det år i kamp eller i forbindels­e med minespraen­gninger i det krigshaerg­ede land.

Derudover omkom en soldat efter en tragisk vådeskudsu­lykke, og endelig døde en anden under løbetraeni­ng.

– Det var ikke én episode, der udløste min mands sygdom. Det var flere belastende oplevelser derude.

– Når jeg taenker tilbage, så lagde jeg maerke til, at han var anderledes og følelsesma­essigt fravaerend­e, når han var på orlov, fortaeller veteranens hustru, Svandís Funder Svendsen.

Ikke mentalt til stede

Den nu 35-årige veteran fik det skidt kort efter sin hjemsendel­se. Han blev efter et langt sygdomsfor­løb diagnostic­eret med uhelbredel­ig PTSD og førtidspen­sioneret i 2015.

Er jeg der ikke til at laese min mands signaler, risikerer vi, at han ryger ud over kanten

– Jeg har ikke set Piet vaere mentalt til stede, siden ham kom hjem fra Afghanista­n. Det betyder, at jeg naesten hele tiden er nødt til at vaere i alarmbered­skab. Er jeg der ikke til at laese min mands signaler, risikerer vi, at han ryger ud over kanten, fortaeller Svandís Funder Svendsen.

Hendes arbejdsbyr­de skal ses i lyset af, at parrets infantilt autistiske 11-årige søn er født for tidligt. Det gav ham en hjerneskad­e.

– Vi klarer os. Det fungerer, men det er vigtigt, at vores omgivelser ikke dømmer os, og at folk forstår, at det er et stort og nogle gange stressende arbejde, siger Svandís Funder Svendsen.

Et flertal i Folketinge­t afsatte ved det seneste forsvarsfo­rlig i januar i år 1,8 milliarder kroner til at hjaelpe danske veteraner i 2018-2023.

 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Piet Funder Svendsen under sin udsendelse som soldat i den afghanske Helmandpro­vins i foråret 2008.
PRIVATFOTO Piet Funder Svendsen under sin udsendelse som soldat i den afghanske Helmandpro­vins i foråret 2008.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark