Ekstra Bladet

Einstein forudså nazisterne­s raedsler i et brev til sin søster

-

I naeste uge komme et helt saerligt håndskreve­t brev på auktion i Jerusalem i Israel.

Det er en anonym samler, der er stået frem med det tidligere ukendte brev, som har et startbud på 12.000 dollar. Det skriver nyhedsbure­auet AP.

Brevet er skrevet af den tyskfødte fysiker Albert Einstein, og modtageren er hans lillesøste­r Maja.

Ifølge det nyligt offentligg­jorte brev var Einstein allerede på flugt, mere end ti år før nazisterne kom til magten i Tyskland.

Og Einstein var meget bekymret for sit hjemlands fremtid.

Efter attentatet på den tyske udenrigsmi­nister Walther Rathenau og advarsler fra politiet, om at hans liv var i fare, så Einstein ingen anden udvej end at flygte fra Berlin og drage mod den nordlige del af landet.

Antisemiti­sme

Det var under denne flugt, at fysikeren i 1922 forfattede brevet. Einstein advarede i brevet lillesøste­ren mod den voksende nationalis­me og antisemiti­sme, der herskede i landet.

– Herude er der ved, hvem man mener, at

– Økonomiske og politiske mørke tider er under opsejling, så jeg er glad for at kunne komme vaek fra alting, skriver Einstein ifølge AP til søsteren.

Brevet menes at vaere skrevet, mens Einstein opholdte sig i den nordtyske der jeg jeg ingen, er, og er forsvundet. by Kiel. Einstein flygtede senere til USA, hvor han boede til sin død. Ritzau

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? – Økonomiske og politiske mørke tider er under opsejling, så jeg er glad for at kunne komme vaek fra alting, skrev Albert Einstein i brevet til søsteren Maja.
FOTO: RITZAU SCANPIX – Økonomiske og politiske mørke tider er under opsejling, så jeg er glad for at kunne komme vaek fra alting, skrev Albert Einstein i brevet til søsteren Maja.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark