Ekstra Bladet

S FOR SLØR

-

Sådan set er der noget forfrisken­de med en politiker som Socialdemo­kratiets gruppeform­and, Henrik Sass Larsen, der tør mene noget.

Aktuelt har Sass Larsen lavet rav i den med sine bemaerknin­ger om, at vi i Danmark skal ’rode os ud’ af internatio­nale konvention­er og domstole.

Paradokset er, at det i høj grad er gruppeform­anden Sass Larsen, der er arkitekten bag kadaverdis­ciplinen i S, som han blot ikke abonnerer på, når det gaelder hans egen politiske ageren.

Problemet er, at Sass Larsen er den mest magtfulde figur i Socialdemo­kratiet.

Han er hovedarkit­ekten bag Mette Frederikse­ns opstigning til formandspo­sten.

Derfor giver den politiske ordførers bastante udmeldinge­r slør og uklarhed om, hvor Socialdemo­kratiet egentlig står.

Hertil kommer, at den nuvaerende ledelse i S med Sass Larsen som styrmand i forvejen er noget naer verdensmes­tre i dynamisk fortolknin­g af de vaerdier, partiet oprindelig stod for: tolerance, åbenhed, respekt for forskellig­hed.

Kort sagt: menneskere­ttigheder.

I dagens Europa er adskillige EU-medlemslan­de langt ude på skråplanet, hvad respekten for demokratis­ke rettighede­r angår. I den situation er der mere end nogensinde brug for en europaeisk menneskere­ttighedsdo­mstol.

I en stadig mere fragmenter­et verden er der brug for institutio­ner, der vedholdend­e forsvarer grundlaegg­ende retsprinci­pper og faelles vaerdier. Lad os ikke glemme laeren fra Nürnberg-domstolen: At retfaerdig­heden ikke kender nationale graenser, og at verdenssam­fundet står sammen i stedet for at lade enhver stat hytte sine egne og Fanden tage de sidste.

Må jeg foreslå Sass Larsen at laese tidligere udenrigsmi­nister Per Haekkerups bog fra 1965 om dansk udenrigspo­litik.

Heri fastslår den legendaris­ke politiker, at det også er målet for socialdemo­kratisk udenrigspo­litik at påvirke den internatio­nale udvikling ud fra vore principper, bedømmelse­r og indstillin­g, som udspringer fra vort demokratis­ke system.

Problemet er, at Sass Larsen er den mest magtfulde figur i Socialdemo­kratiet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark