Ekstra Bladet

Williams

Williams og McLaren har i de senere år kun vaeret en skygge af sig selv. Og der er ingen tegn på bedring hos Storbritan­niens mest haederkron­ede Formel 1-hold

- JONAS HÜTTEL hut@eb.dk

Hvor dybt kan to af Formel 1’s mest haederkron­ede teams falde?

I 1980’erne og 1990’erne dominerede McLaren og Williams sporten, ligesom man har set Mercedes og Red Bull gøre det i dette årti.

Når ikke det ene team vandt, gjorde det andet.

Med vanlig britisk arrogance opfører begge teams sig stadig som noget saerligt, mens fundamente­t slår revner bag facaden.

Historisk sidsteplad­s

På godt og ondt er holdenes staerke maend, Sir Frank Williams og Ron Dennis, ude af billedet og tilbage er kun en skygge af deres livsvaerk.

Williams ender sidst i konstruktø­r-VM for første gang i teamets historie.

Var det ikke for held først på saesonen og ekstraordi­naere praestatio­ner af Fernando Alonso, ville McLaren have vaeret involveret i kampen om den naestsidst­e plads sammen med Toro Rosso og Sauber.

Og det vel at maerke i en saeson, hvor Mclaren skiftede fra Honda til Renault-motor og haevdede, at teamet dermed ville kunne matche Red Bull.

Konstruktø­r-titler:

9 (1980-1981, 1986-1987, 1992-1994, 1996-1997) 7 (1980, 1982, 1987, 1992-1993, 1996-1997) 114

Kører-titler:

Grandprix-sejre: Berømte kørere:

Alan Jones, Keke Rosberg, Nigel Mansell, Nelson Piquet, Alain Prost, Ayrton Senna, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Nico Rosberg, Felipe Massa, Valtteri Bottas. Williams har i praksis ikke vaeret et topteam siden 2003, hvor teamet i partnerska­b med BMW var lige ved at slå Michael Schumacher og Ferrari.

De havde en kort opblomstri­ng i 2014-2015, hvor Mercedesmo­toren i begyndelse­n af hybrid-aeraen var en kaempe fordel. Lige så snart Ferrari fik styr på sin motor, begyndte nedturen.

Selv om grundlaegg­eren, Frank Williams, ejer over 50 procent, er teamet på børsen. Der er ingen rige velyndere, der spaeder til, hvorfor teamet er endnu mere presset, når hovedspons­orerne ikke står i kø.

Derfor tog Claire Williams – datteren af grundlaegg­eren, som reelt leder teamet – for to år siden imod Lawrence Strolls millioner mod at give et saede til milliardae­rens søn Lance. En uerfaren kører uden det fornødne talent har ikke hjulpet på situatione­n. Heller ikke når han i garagen kan kigge over på en anden betalingsk­ører.

På ingeniørsi­den kom den tidligere Mercedes-boss Paddy Lowe til før 2017-saesonen uden at have vendt udviklinge­n. I år har Dirk de Beer (aerodynami­k-chef), Ed Wood (chefdesign­er) og senest populaere Rob Smedley (performanc­e-chef) – kendt for sin tid som ingeniør for Felipe Massa hos Ferrari – forladt teamet.

– Teamet er i en overgangsp­eriode, det har et af de mest ikoniske navne i Formel 1 isaer for britiske fans, og det er nødt til at samle sig selv op og støve sig af, sagde Smedley efter sin opsigelse.

Men fra sit udgangspun­kt kan det tage lang tid. Ikke mindst når hovedspons­oren Martini stopper samarbejde­t. Som konstruktø­r har kun Ferrari vundet flere titler end Williams. Så store er de! Grundlagt af Frank Williams sammen med designgeni­et Patrick Head i 1977. Begge har fået tilføjet et ’Sir’ til navnene af det britiske kongehus for deres bedrifter.

De var suveraene i begyndelse­n og midten af 1990’erne, godt hjulpet på vej af aerodynami­keren Adrian Newey (siden guru hos McLaren og nu Red Bull) samt tekniske landvindin­ger, der siden blev forbudt. Teamets sorteste øjeblik var også denne tid, da Ayrton Senna i 1994 omkom i en Williams.

2019-opstilling:

i

Med ansaettels­en af Mercedes-stortalent­et George Russell skiftes der kurs, og der satses på talent fremfor penge. Målet er at motivere det desillusio­nerede team. Det andet saede går til højstbyden­de – eller hvis det lykkes at finde tilpas store sponsorate­r til det andet Mercedes-talent, Esteban Ocon.

 ??  ?? Damon Hill og Jacques Villeneuve er Williams’ seneste verdensmes­tre. Williams har med en enkelt undtagelse vaeret på galt på spor i 15 år.
Damon Hill og Jacques Villeneuve er Williams’ seneste verdensmes­tre. Williams har med en enkelt undtagelse vaeret på galt på spor i 15 år.
 ?? FOTO: JENS MEYER/AP ??
FOTO: JENS MEYER/AP
 ?? FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI/AP ??
FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark