Ekstra Bladet

Duellanter­ne

-

Naeste år skal WADA have ny praesident, og det tegner til at blive en barsk valgkamp mellem de to kandidater, norske Linda H. Helleland og polske Witold Banka.

De er langt fra gode venner.

– Jeg er virkelig bekymret over, hvordan Helleland driver sin kampagne. Jeg frygter den kan føre til, at hele anti-dopingsyst­emet bryder sammen, siger Witold Banka til Ekstra Bladet.

Den nye praesident skal vaelges i polske Katowice i november 2019. Her er Kandidater­ne:

Linda H. Helleland, 41, er i dag børne- og ligestilli­ngsministe­r i Norge og vicepraesi­dent i WADA.

Witold Banka, 34, er polsk sportsmini­ster og har tidligere vaeret på det polske landshold i atletik.

Uenige om metoder

Begge kaemper om at overtage efter engelske Craig Reedie, 77, som har vaeret praesident i WADA siden 2013. Reedie har vaeret en kontrovers­iel praesident. Han er medlem af IOC og har vaeret saerdeles venlig overfor Rusland efter afsløringe­rne af statsorgan­iseret doping.

I 2019 er det en repraesent­ant for myndigheds­siden, som skal vaelges til praesident.

Både Banka og Helleland ønsker aendringer i WADA, men de er staerkt uenige om metoderne.

Som vicepraesi­dent i WADA har Helleland vaeret voldsomt kritisk overfor Craig Reedie og hans håndtering af Rusland.

– Principiel­t skal WADA drive et uafhaengig­t tilsyn, uden at den valgte ledelse skal involveres i det praktiske arbejde, siger Helleland til Ekstra Bladet med henvisning til, at Reedie personligt har brevveksle­t med russerne.

På Twitter er hun også gået kraftigt til angreb på Reedie.

Stort ansvar

Det reagerer Witold Banka på.

– De, som arbejder med anti-doping, er i dag staerkt splittet. Og Helleland bidrager til splittelse­n gennem sine angreb på aktørerne i antidoping­kampen, herunder idraetsorg­anisatione­rne og Craig Reedie.

– At vaere WADA-praesident betyder, at du har et stort ansvar og må laere at samarbejde med alle, og ikke bare dem som støtter dig. Jeg er ikke sikker på, at Helleland har den evne, siger Banka til Ekstra Bladet.

Myndigheds­siden i WADA har vaeret for sårbar

Helleland bidrager til splittelse­n gennem sine angreb på aktørerne i antidoping­kampen

Witold Banka

Linda H. Helleland er mere optaget af at styrke myndigheds­siden i WADA end at bygge bro. Hun mener, at IOC har for meget magt i WADA og at hendes forsøg på at samle alle regeringer­ne – One Voice – i kampen mod doping er vigtig.

– Myndigheds­siden i WADA har vaeret for sårbar. Der har vaeret mangel på kontinuite­t og koordineri­ng.

– Jeg er derfor stolt af, at vi har fået etableret One Voice, som skal styrke myndighede­rnes position og dermed bidrage til bedre balance mellem WADA’s to ejere, siger hun til Ekstra Bladet.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? De to kandidater, norske Linda H. Helleland og polske Witold Banka, kaemper om praesident­posten i WADA.
FOTO: RITZAU SCANPIX De to kandidater, norske Linda H. Helleland og polske Witold Banka, kaemper om praesident­posten i WADA.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark