Ekstra Bladet

Voldsom stigning i privat sygepleje

-

Johanne Sand, der er uddannet sygeplejer­ske, startede i 2017 en lille privat virksomhed, der hedder YourNurse.

Hun oplever en fin efterspørg­sel af sine kompetence­r og privat sygepleje i det hele taget.

Danskerne vender i stigende omfang velfaerdss­taten ryggen og efterspørg­er privat behandling. I 2013 var der 17 firmaer, der tilbød en form for privat sygepleje. I 2018 er der ifølge CVR-registret omkring 31 virksomhed­er, der tilbyder den service, oplyser Politiken Research.

Johanne Sands primaere opgaver er tryghed og omsorgsbes­øg og at gå med til laegesamta­ler som tovholder. Af og til arbejder hun også med døgnpleje.

På hospitaler­ne mener hun, at tingene ofte fungerer i diagnostic­erings- og akutfasen, men desvaerre ikke altid på sengeafsni­ttene, hvor de aeldre og svaert syge indlaegges. Det mener hun er en af årsagerne til den store efterspørg­sel.

– Der er desvaerre ikke altid tid til patientern­e. Der er simpelthen ikke personale nok. Mine kollegaer på hospitaler­ne løber, så staerkt de kan, men der er simpelthen ikke haender nok, siger Johanne Sand.

DE PATIENTER, HUN TYPISK

tager ud til som privat sygeplejer­ske, er aeldre og terminale patienter, altså døende.

– For det er dem, der ikke kan råbe højt, siger hun.

Hendes patienter er fra alle sociale lag. Det er lige fra folkepensi­onisten, der ikke orker, at der kommer to-tre forskellig­e personer om ugen og laver sårpleje til de mere velstilled­e mennesker.

– Oplever du, at der er nogen, der gerne vil have en privat sygeplejer­ske, selv om de ikke rigtig har råd til det?

– Ja, og der er så nogle gange, jeg gør det gratis, fordi jeg synes, det er så synd. Og det er også det, der er svaert ved at vaere sygeplejer­ske, fordi man egentlig har lyst til at gøre tingene, hjaelpe med det, jeg kan, uden nødvendigv­is altid at få penge for det.

– Men der er jo ikke nogen, der ringer og spørger, om jeg vil gøre det gratis. Jeg har gjort det et par enkelte gange, siger Johanne Sand.

 ?? FOTO: DITTE CAPION ?? – Mine kolleger på hospitaler­ne løber så staerkt, de kan, men der er simpelthen ikke haender nok, siger Johanne Sand, der er selvstaend­ig privat sygeplejer­ske.
FOTO: DITTE CAPION – Mine kolleger på hospitaler­ne løber så staerkt, de kan, men der er simpelthen ikke haender nok, siger Johanne Sand, der er selvstaend­ig privat sygeplejer­ske.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark