Ekstra Bladet

HER ER BRITTAS NYE LIV

EN TIMES GÅRDTUR ... og en syv kvm. celle er virkelighe­den i varetaegts­faengel

- PATRICK THOMAS pt@eb.dk

Dyre biler og villa i Sydafrika har indtil for nylig kendetegne­t livet for Britta Nielsen. I den kommende tid er det ganske anderledes forhold, som den 64-årige kvinde skal vaenne sig til.

Hun blev fredag ifølge TV2 kørt til Vestre Faengsel i København, og ifølge Kim Østerbye, formand for Faengselsf­orbundet, vil kvinder, der er varetaegts­faengslet i København, som udgangspun­kt også sidde i Vestre, da faengslet har en separat kvindeafde­ling.

Selv om Britta Nielsensag­en er den mest eksponered­e danske svindelsag siden Stein Bagger, skal kvinden ikke forvente nogen former for saerbehand­ling som arrestant.

– Det gør ingen forskel, om du er rig eller fattig, eller om du sidder inde for store eller små forbrydels­er. Vi vurderer folk ud fra farlighed. Hvis man er en helt almindelig fange, er det lige meget, om man har stjålet 100 millioner eller lavet 40 indbrud – man bliver behandlet på helt samme måde, siger Kim Østerbye.

Og hvis Britta Nielsen har vaeret vant til at slaenge sig i luksusboli­ger i den sydafrikan­ske bush, kan hun opleve pladsen fremover som staerkt begraenset.

Tre bøjler i skabet

Om de generelle forhold for varetaegts­faengslede i Vestre Faengsel siger Kim Østerbye, at man får stillet en syv kvadratmet­er stor celle til rådighed.

– Der er en seng, et bord, en stol, et køleskab, et lille 18-tommer-tv og et klaedeskab med tre bøjler. Gangpladse­n er cirka en halv meter bred mellem bord og seng. Man kan kun åbne vinduet på klem.

Der bliver ifølge Kim Østerbye som udgangspun­kt tale om en enmandscel­le, hvorfor faellesska­bet med de andre varetaegts­faengslede vil vaere begraenset. En times gårdtur om dagen samt en times faellesska­b om aftenen er, hvad det kan blive til. Man deler desuden toilet og bad med de andre på etagen, hvilket er cirka 20 personer.

Kim Østerbye påpeger, at der ikke er mange lyspunkter ved at sidde varetaegts­faengslet. Et af dem er dog de tre måltider, som arrestante­rne får hver dag.

Kødet er afmålt

– Morgenmade­n er helt almindelig: havregryn, toastbrød og ost. Og så får de marmelade med jaevne mellemrum. Frokosten er helt almindelig dansk mad, hvilket kan vaere frikadelle­r. Det skal siges, at kødet er afmålt. Vi går rundt med en vogn og giver hver enkelt fange mad.

– Om aftenen får de en pålaegspla­tte, rugbrød og noget smør, og så kan de selv smøre deres mad.

Hvis Britta Nielsen bliver fundet skyldig og skal afsone en dom, overgår hun fra at vaere arrestant til at vaere afsoner. Men det er for tidligt at sige, hvor en eventuel dom skal afsones.

Man deler desuden toilet og bad med de andre på etagen, hvilket er cirka 20 personer

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Svindelmis­taenkte Britta Nielsen skal vaere varetaegts­faengslet indtil 4. december. Det bliver under noget mere trange forhold, end hun er vant til.
FOTO: RITZAU SCANPIX Svindelmis­taenkte Britta Nielsen skal vaere varetaegts­faengslet indtil 4. december. Det bliver under noget mere trange forhold, end hun er vant til.
 ?? FOTO: PHILIP DUVALL ?? Lone Støwer var i retten for første gang. Hun har ellers arbejdet i Kriminalfo­rsorgen i 37 år.
FOTO: PHILIP DUVALL Lone Støwer var i retten for første gang. Hun har ellers arbejdet i Kriminalfo­rsorgen i 37 år.
 ?? FOTO: OLE STEEN ?? Udgangspun­ktet er, at man som varetaegts­faengslet kvinde i København, kommer i Vestre Faengsel. Billedet her er fra kvindeafde­lingen.
FOTO: OLE STEEN Udgangspun­ktet er, at man som varetaegts­faengslet kvinde i København, kommer i Vestre Faengsel. Billedet her er fra kvindeafde­lingen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark