Ekstra Bladet

Kan vi ikke snart få det valg

-

FORMAND, Kristian Thulesen

DF’S

Dahl, brokkede sig forleden over mediernes daekning af aktuel politik.

’Det virker aerligt talt, som om medierne har fået Trump på hjernen. Der er Trump overalt. Daekningen optager medierne – specielt på tv-siden – så meget, at de må nedpriorit­ere mange af de nyheder, som ellers betyder noget for danskernes hverdag’, fastslog KTD.

Det aergrede ham, at naeste års afskaffels­e af regeringen­s hidtidige sparekrav på to pct. for erhvervsud­dannelsern­e – efter krav fra DF – i aftenens tv-udsendelse­r kun blev en kort notits, mens Trump blev vaeg-tilvaeg daekket med lange indslag.

Thulesen Dahl har delvis ret og alligevel ikke. For milliardaf­talen om erhvervssk­olerne skal nok blive opdaget isaer på skolerne. At regeringen ville hejse det hvide flag og opgive sparekrave­t på det område har vaeret kendt stof på Borgen, siden DF gjorde emnet til et ultimativt krav. Det var kort sagt en gammel nyhed, DF gerne ville have poleret en ekstra gang.

det meget af det,

OG SÅDAN GAELDER der sker – eller ikke sker – på Borgen i øjeblikket. Finanslovs-forhandlin­gerne kører i slaebegear, men vi ved, det ender med en eller anden aftale. De aeldre skal nok få en pose penge. Og mon ikke regeringen og DF får noget stykket sammen på udlaending­eområdet, som får etiketten ’paradigmes­kifte’ klistret på sig? Jeg er sikker på, det ender sådan. Et valg er utaenkelig­t. Ville vaere alt for stort nederlag for isaer V og DF. Jeg er mere usikker på, om de nye udlaending­estramning­er får synderlig effekt. For hvordan sender man afviste asylsøgere og kriminelle udlaending­e ud, som ingen vil modtage? Og hvordan laegge loft på familiesam­menføringe­r, hvor folk har et retskrav og antallet i øvrigt ikke er alarmerend­e i øjeblikket?

skal nok komme i hus FINANSLOVE­N inden jul uden det vilde drama. LA virker naermest helt passive for tiden bortset fra Anders Samuelsen, der har travlt med at indrette sit kontor.

Mest spaendende er, om regeringen kommer med det store sundhedsud­spil, som Løkke har gjort til sit private prestigepr­ojekt. De tre regeringsp­artier er langt fra enige og flere centrale regeringsk­ilder mener, Løkke er alt for optaget af byggeklods­er og strukturer og i mindre grad har fokus på medarbejde­re og patienter.

ER, om Løkke så kort inden SPØRGSMÅLE­T et valg tør laegge forslag frem, hvor regionerne nedlaegges med den konsekvens, at han får hele denne sektor imod sig? Er det overhovede­t muligt at føre en fornuftig sundhedsde­bat, som er et ekstremt komplicere­t område, så taet på et valg?

at melde sig ud på forhånd.

S HAR VALGT Det ligner en tabersag under en valgkamp. Ligegyldig­t hvad regeringen kommer med, er der intet lettere at problemati­sere end et sundhedsud­spil.

På den røde side er tingene heller ikke specielt opløftende. Meningsmål­ingerne tyder nok på sejr, men tallene er mere end sprøde. Det kan sagtens slutte med blå sejr. SF’s Pia Olsen Dyhr forlangte i ugen en økonomisk plan fra S. Det var ikke hjaelpsomt. Den slags spørger man ikke sin venner om. S-ordfører Benny Engelbrech­t tog venligt imod, men gav intet svar. ’Den tager vi efter valget’, lød hans melding stort set til SF. Det kan blive noget af et tema under en valgkamp.

Henrik Sass som vil

OG SÅ VAR DER

’rode os ud’ af alle de konvention­er og internatio­nale domstole, ’som vi har rodet os ind i’. Her gik gruppeform­anden lige et par meter for langt – igen.

Det er hverken regeringen­s, DF’s eller den røde sides politik, at Danmark skal udtraede af konvention­er eller domstole. Men bortset fra det, har han ret. Det var faktisk et hovedpunkt for regeringen – med støtte fra det store flertal – da vi havde formandska­bet i Europaråde­t fornyligt at få skåret konvention­er og domstol til, så ’ Menneskere­ttighedsdo­mstolen ikke skal behandle småsager eller afgøre spørgsmål, som landene godt selv kan finde ud af ’, som justitsmin­ister Søren Pape formulered­e det. Løkke havde lovet store reformer på området. Nu måtte det vaere slut med åbenlyst urimelige afgørelser fra domstolen. Som bekendt lykkedes regeringen­s projekt stort set ikke, for de andre lande ville ikke vaere med.

helt berettiget DERFOR ER SASS’ KRITIK med to forbehold: Danmark kan selvfølgel­ig ikke melde sig ud. Og det er ikke smart, at en S-gruppeform­and udtaler sig i strid med partiets politik. Isaer når andre S-afvigere får kaeppen, hvis de skejer ud.

Selv Mette Frederikse­n måtte efter nogen betaenknin­gstid på banen og saette Sass på plads. Så kort inden et valg skal partiforma­nd og gruppeform­and vaere helt i vage. Ellers bliver partiet alt for sårbart. Hvordan skal Mette F. kunne køre kampagne på, at hun ’vil holde sammen på Danmark’, hvis hun ikke kan holde styr på sin egen gruppeform­and? Kritikken internt fra flere S-gruppemedl­emmer var internt voldsom, selv om ingen sagde noget udadtil.

Til gengaeld gav andre partier sagen fuld gas i medierne, hvilket understreg­er en ting: Vi er allerede i valgkamp. Der er ingen plads til gratis skaeverter.

Hvordan skal Mette F. holde sammen på Danmark’, hvis hun ikke har styr på Sass?

udskrevet endnu. Men VALGET ER IKKE det kan blive fire-fem lange måneder med en bovlam regering, der kører i slaebegear og en opposition, der har så svaert ved at få tiden til at gå, at den må slås med sig selv. Kan vi ikke snart få det valg?

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Man orker ikke fire-fem lange måneder med en bovlam regering og en opposition, der har så svaert ved at få tiden til at gå.
FOTO: COLOURBOX Man orker ikke fire-fem lange måneder med en bovlam regering og en opposition, der har så svaert ved at få tiden til at gå.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark