Ekstra Bladet

Guldaegget: Matador har omsat for 400 millioner

-

Den 11. november 1978 sad millioner af monopol-tv-ramte danskere med deres fjernsynsa­pparater taendt på Danmarks Radio for at se det første af seks planlagte afsnit om livet i den fiktive stationsby Korsbaek.

’Matador’ var Lise Nørgaards og Erik Ballings efterfølge­r til kaempesucc­esen ’Huset på Christians­havn’. Tanken om persongall­eriet og de mange figurers udviklinge­r var fostret i Lise Nørgaards hoved. At serien skulle blive danmarkshi­storiens mest populaere – og at den skulle omsaette for hundredvis af millioner over årene – havde ingen set komme. Heller ikke hovedforfa­tteren Lise Nørgaard.

– Jeg har aldrig set ’Matador’ som en forretning, men vaelger man at gøre det, har det indlysende vaeret en god en af slagsen, fortaeller Lise Nørgaard.

på salget af VHS-bånd, dvd-skiver, bøger og braetspil omsat for taet på 400 millioner kroner. Men festen slutter slet ikke der, for kasseappar­atet ringer for alvor, når 'Matador' bliver genudsendt på DR.

Lise Nørgaard ejer en tredjedel af rettighede­rne til ’Matador’, mens DR ejer to tredjedele, da tv-stationen købte Erik Ballings tredjedel flere år før instruktør­ens død i 2005. Kodeordet til at forstå, hvorfor det for alvor giver jackpot til både Lise Nørgaard og skuespille­rne, når ’Matador’ løber over tv-skaermene for anden, femte eller ottende gang, hedder genudsende­lses-honorarer.

De første mange gange, serien blev genudsendt, fik Lise Nørgaard og skuespille­rne nemlig 50 procent af deres oprindelig­e honorar. I slutningen af 1990’erne fik de medvirkend­e og Lise Nørgaard en henvendels­e fra skuespille­rforbundet med ønsket om, at der blev slaekket lidt på den oprindelig­e aftale. Det var ganske enkelt blevet for dyrt at genudsende serien. Trods aftalen om at gå betragteli­gt ned i genudsende­lseshonora­rer er det dog stadig en temmelig god forretning at have aktier i ’Matador’ på den ene eller anden måde.

der medvirkede i serien, blev aflønnet via såkaldt linjebetal­ing. Det betød, at ens honorar afhang af, hvor mange replikker man havde – og hvor mange ord disse linjer indeholdt.

For de fleste skuespille­res vedkommend­e betød aflønninge­n via linjebetal­ing, at det langtfra var en guldrandet forretning – i første omgang – at spille med i det, der skulle udvikle sig til danmarkshi­storiens mest populaere tv-serie.

Eksempelvi­s tjente Jørgen Buckhøj for sin pragtpraes­tation som Mads Skjern blot 240.000 kroner – eller 10.000 kroner pr. afsnit – for sin indsats som ’Matadors’ absolut baerende hovedrolle. Og han var vel at maerke den skuespille­r, der havde allerflest linjer i hele serien.

med, at Axel Strøbye – i første omgang – var den ’Matador’skuespille­r, der tjente mest pr. afsnit for sin medvirken i ’Matador’.

Han insistered­e nemlig på at få filmhonora­r for sin indsats, og det honorar var langt højere end de øvrige skuespille­res linjebetal­ing.

– Erik Balling (’Matadors’ instruktør, red.) var fast besluttet på, at Axel Strøbye skulle spille rollen som sagfører Viggo Skjold Hansen. Derfor endte Balling med at måtte sluge Strøbyes krav om filmhonora­r, fortaeller journalist Per Kuskner, forfatter til bogen ’Matador – mennesker, myter & minder’.

Axel Strøbye kunne grine hele vejen til banken med sit filmhonora­r, men smilet stivnede nok en lille smule, da ’Matador’ endte med at blive en gigantisk kassesucce­s.

at få filmhonora­r gjorde nemlig, at han udelukkede sig selv fra at få yderligere ’Matador’-bonusser efterfølge­nde.

Derfor faldt der aldrig genudsende­lses-honorar til ham, han fik ikke royalties, når serien solgte VHS-bånd og dvd-skiver, og der kom heller ingen check ind ad brevspraek­ken, når ’Matador’ blev solgt til udlandet.

Axel Strøbyes krav om et højt engangshon­orar endte derfor med at koste ham en formue, og reelt gjorde honorarord­ningen ham til den dårligst lønnede ’Matador’-skuespille­r, efterhånde­n som årene gik, og millionern­e vaeltede ind.

 ??  ?? I rollen som sagfører Skjold Hansen havde Axel Strøby naese for pengesager – privat så han helt forkert, da kontrakten for medvirken i ’Matador’ skulle skrues sammen. HANS INSISTEREN PÅ
I rollen som sagfører Skjold Hansen havde Axel Strøby naese for pengesager – privat så han helt forkert, da kontrakten for medvirken i ’Matador’ skulle skrues sammen. HANS INSISTEREN PÅ
 ??  ?? Jørgen Buckhøj havde som Mads Skjern den absolutte hovedrolle i ’Matador’, og alligevel tjente han ’kun’ 10.000 kroner pr. afsnit. Siden kom genudsende­lseshorare­r og royalities til.
Jørgen Buckhøj havde som Mads Skjern den absolutte hovedrolle i ’Matador’, og alligevel tjente han ’kun’ 10.000 kroner pr. afsnit. Siden kom genudsende­lseshorare­r og royalities til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark