Ekstra Bladet

Sønderjyde­rne betalte prisen for Danmark

-

60.000 mand til at bemande blandt andet Københavns befaestnin­g for en sikkerheds skyld og for at vise, at vi ville forsvare neutralite­ten, men ellers levede Danmark fredeligt i krigsårene, mens såkaldte ’gullaschba­roner’ tjente millioner på at saelge tvivlsomme fødevarer og fede svin til den tyske haer.

PRISEN FOR KRIGEN

betalte vore danske mindretal syd for graensen.

Omkring 26.000 dansksinde­de nordslesvi­gere måtte traekke i tysk kampunifor­m og kaempe for kejseren. Eftersom Sønderjyll­and mellem Kongeåen og den nuvaerende graense var en del af Tyskland, var de omfattet af den almene vaerneplig­t i landet,. Omkring 5000 døde. Antallet af danske, der faldt tysk uniform under Første Verdenskri­g, var større end tallet af faldne i 1864. Naesten 300 danske skibe blev saenket, og 700 danske søfolk omkom. Ved Marselisbo­rg i Aarhus blev der i 1934 indviet et monument for de faldne danskere under verdenskri­gen. De danske tvangsudsk­revne soldater deltog heltemodig­t i kampene på alle fronter, også under de hårde slag på Vestfronte­n ved Marne, Verdun, Somme, Arras, Ypres og Cambrai. i

 ?? FOTO: HOLGER DAMGAARD/POLFOTO ?? Kong Christian den 10. krydser den ’nye’ dansk-tyske graense efter genforenin­gen i 1920. Men det var kun de nordslesvi­ske borgere, der vendte ’hjem’ til Danmark. Resten af de besiddelse­r, Danmark tabte i krigen 1864, valgte at forblive under tysk flag.
FOTO: HOLGER DAMGAARD/POLFOTO Kong Christian den 10. krydser den ’nye’ dansk-tyske graense efter genforenin­gen i 1920. Men det var kun de nordslesvi­ske borgere, der vendte ’hjem’ til Danmark. Resten af de besiddelse­r, Danmark tabte i krigen 1864, valgte at forblive under tysk flag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark