Ekstra Bladet

Medaljer til hunde og duer

-

Menneskene startede krigen, men den kostede også millioner af dyr livet.

Knap ti millioner større pattedyr deltog ufrivillig­t i krigen, og anslåede tal viser, at op mod 70 procent af dem døde. Det var isaer heste, som blev brugt i milliontal af alle krigsføren­de lande som ride-, last- og traekdyr. En del blev spist. Allerede ved krigens start havde Tyskland og Østrig-Ungarn ’mobilisere­t’ halvanden million heste, USA sendte en million heste til støtte for de allierede og ankom selv i krigen med omkring 200.000 yderligere. England indkaldte over en million heste, og Frankrig endnu flere.

AEsler og muldyr blev også anvendt stort tal i krigsindsa­tsen.

OVER 100.000 DUER

i

blev brugt at transporte­re breve og anden post samt til spionageop­gaver. Tyskerne monterede kameraer på brystet af duerne til at fotografer­e bag fjendens linjer. Hunde i milliontal blev sendt i ilden blandt andet som redningshu­nde og spejder-, melde- og patruljeop­gaver samt til bevogtning – og til at fange rotter i skyttegrav­ene.

Også katte blev sat ind mod rotteplage­n i de våde, ulaekre skyttegrav­e. Rotterne blev også udnyttet til at afsøge minefelter.

Kanariefug­le kunne varsle om iltmangel – de døde simpelthen. Og amerikaner­ne anvendte skovsnegle til at spore gasangreb. Efter krigen blev der i flere lande opstillet mindesmaer­ker for de døde dyr – isaer hunde og heste. For som man skrev: ’de havde intet valg’.

til til

 ?? AP FOTO: ?? Første Verdenskri­g var i høj grad dyrenes krig – alene England sendte en million heste over kanalen. Men også millioner af hunde, katte og duer deltog – og skovsnegle! Her er det russisk kavaleri på vej igennem Kaukasusbj­ergene.
AP FOTO: Første Verdenskri­g var i høj grad dyrenes krig – alene England sendte en million heste over kanalen. Men også millioner af hunde, katte og duer deltog – og skovsnegle! Her er det russisk kavaleri på vej igennem Kaukasusbj­ergene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark