Ekstra Bladet

Hvorfor handlede

-

En gang var der kun få, der kendte Britta fra Hvidovre, men nu behøver man bare sige Britta! Så ved de fleste, hvem hun er.

Denne helt almindelig­e Britta på 64 år, der havde arbejdet i 40 år i det samme offentlige foretagend­e, hvor hun startede med et skrivemask­inekursus som eneste forudsaetn­ing. Jeg er i disse efterårsmå­neder ude at holde foredrag, hvor der isaer kommer kvinder, og når der er spørgsmål til slut, drejer det sig hovedsagel­ig om Britta.

HVAD FIK

hende til at svindle – for det er jo det, hun er sigtet for: At svindle for 111 millioner kroner gennem 16 år fra Socialstyr­elsen? Penge, der skulle have vaeret brugt på mennesker, der var i samme situation, som Britta måske engang selv har vaeret i. Laeser man Ekstra Bladets reportager, får man indtryk af en opvaekst, der gennem i hvert fald to generation­er har vaeret praeget af usle forhold og i årevis naermest en nomade-tilvaerels­e for Britta.

at få lyst til at give 111 millioner til dårligt stillede vaelger Britta ifølge sigtelsen at give dem til sig selv.

Hun bliver tidligt gift med en mand fra Pakistan, og de får tre børn, og den arme mand pukler nat og dag, fordi en datter begynder, formentlig med succes, en ridekarrie­re. Faderen dør tidligt, og så skal Britta selv klare alt, og jeg forestille­r mig som mor, at hun vil give den datter alt i verden.

som barn og ung dyrket ridesporte­n og så med misundelse på de få, der fik deres egen hest og begyndte at deltage i konkurrenc­er.

Mine foraeldre syntes, det var dyrt nok med ridetimer, rideudstyr, og hvad ved jeg, og det naermeste, jeg kom egen hest, var, da en ridende forpagter, som min far var sagfører for, i sit testamente havde efterladt sin fornemme saddel til mig og min søster. Vi havde en saddel, men aldrig en hest.

BRITTA BLIVER FAKTISK

ikke fordømt, når hun kommer på tale, der hvor jeg er. Jeg ved ikke, om det er, fordi hun er kvinde?

Som jeg husker, er det første gang, jeg oplever, at en kvinde sigtes for at vaere storsvindl­er i Danmark, og egentlig tror jeg ikke, at det havde optaget sindene så meget, hvis det havde vaeret en mand.

Britta passede sit arbejde, boede i det samme hus i Hvidovre, og det eneste, man lagde maerke til i Socialstyr­elsen, var, at hun kom før alle andre og gik efter alle andre. Hun fik dronningen­s fortjenstm­edalje og et ordentligt lønhop, fordi hun var så flittig og dygtig.

HVORFOR MON

hun satte alle de penge i jord i Sydafrika?

Hvorfor fandt hun på at købe diamanter og dyre biler?

Hvorfor er der en maerkelig yngre mand faengslet i sagen i Sydafrika? Vi kan ikke gøre for det, de af os kvinder, der prøver at forstå, hvad der er sket for Britta fra Hvidovre.

JEG HAR IKKE MØDT

nogen maend med de samme følelser eller ønsker om at forstå hende.

Jeg ville så frygtelig gerne traeffe hende, og jeg vil gerne trøste hende, er det ikke maerkeligt?

Hvor mon hendes tre børn er?

Jeg tror, der gemmer sig en skaebne, vi ikke kender.

JEG SYNES,

det vaerste i denne sag er, at ingen i 16 år opdager, at der forsvinder 111 millioner kroner – måske endda mere – fra en offentlig kasse.

Jeg får kvalme, når jeg ser socialmini­steren stå på tv med duggede Harry Potter-briller, baevende stemme og dirrende underlaebe og erklaere, at hun er oprigtig oprørt og drømmer om Britta.

MINISTEREN SKULLE

hellere have mareridt over, hvordan det bedrageri har kunnet finde sted, uden at nogen af alle de højt betalte topfolk og ministre har opdaget det.

Britta skal nok få sin straf, men hvad med alle dem, der ikke passede deres arbejde? Der skal nok findes en undskyldni­ng for dem!

 ?? FOTO: OLE STEEN ?? JEG HAR SELV Den svindelsig­tede Britta Nielsen blev i torsdags fremstille­t i retten i Randburg i Sydafrika. Karen Thisted synes, det vaerste i sagen er, at ingen i 16 år opdager, at der forsvinder 111 millioner kroner – måske endda mere – fra en offentlig kasse.
FOTO: OLE STEEN JEG HAR SELV Den svindelsig­tede Britta Nielsen blev i torsdags fremstille­t i retten i Randburg i Sydafrika. Karen Thisted synes, det vaerste i sagen er, at ingen i 16 år opdager, at der forsvinder 111 millioner kroner – måske endda mere – fra en offentlig kasse.
 ??  ?? I STEDET FOR
I STEDET FOR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark