Ekstra Bladet

Velhaverne takker beskedne Mette

-

MAN KAN SIGE MEGET om Mette Frederikse­n. F.eks. at hun er meget tavs af en statsminis­terkandida­t at vaere. Jeg tror nu, hendes lavmaelte facon skyldes beskedenhe­d.

Her vil vittige hunde skyndsomst sige, at Mette har tvingende grunde til at vaere beskeden.

Men så nedrig er jeg ikke.

JEG HAR BARE følt det påfaldende, at Mette går meget stille med Socialdemo­kratiets skattepoli­tik, mens hun skaelder ud på regeringen­s.

Hendes skaend drejer sig om, at den borgerlige regering har saenkning af topskatten på programmet. ’Det er politik for de få, der i forvejen har nok’, siger hun. Men grundet mangel på 90 stemmer bliver den borgerlige plan ikke til noget, så hun kunne lige så godt skaelde ud på sin kat.

DET INTERESSAN­TE ER, at den røde regering – med Helle Thorning for bordenden og de radikale plus folkesocia­listerne på fløjen – selv gennemført­e en skatterefo­rm i 2012, som er rigtig flink ved dem, Mette kalder de rige.

S-R-SF-REGERINGEN haevede nemlig loftet for topskatten, så den naeste år er på 513.000 kr. Vellønnede kan ifølge taenketank­en Cepos glaede sig over, at socialdemo­kraterne har sørget for, at loftet stiger år for år, så man i 2022 kan tjene 522.200 kr., før topskatten begynder at nappe sine 15 pct. Det har Mettes parti, de radikale og SF sørget for, og det bliver der ikke lavet om på.

Sådan går det til, at selv en utrovaerdi­g S-kandidat som David Trads – der tjenstvill­ig skifter mening om alt muligt, bare nogen vil stille ham op – kan give vaelgere i nordsjaell­andske Egedal en grund til at stemme på sig.

NÅR MAN SKAELDER nogen ud for noget, man selv gør, plejer vi at kalde det hykleri og dobbeltmor­al. Men statsminis­terkandida­ten fra Ballerup håber åbenbart, at lavtlønned­e på valgdagen har glemt hendes partis gave til de rige. Og at de velbeslåed­e kvitterer med en stemme.

Hun angriber gerne regeringsp­lanen ved at sammenlign­e gevinsten hos skatteyder­e på Frederiksb­erg og i sovebyer som Allerød og Gentofte med lavtlønned­e på Langeland og AErø. Men hun forbigår den kendsgerni­ng, at øboerne ikke ser én krone mere som resultat af SRSF-skatterefo­rmen.

VELBESLÅED­E VAELGERE skal huske at takke fem røde skattemini­stre for deres bidrag til gaverne, som de uddelte i perioden oktober 2011 til juni 2015. Det drejer sig om folkesocia­listerne Holger K. Nielsen, Jonas Dahl og Thor Möger Pedersen plus den radikale Morten Østergaard og socialdemo­kraten Benny Engelbrech­t. Thor er siden – som så mange SF’ere – hoppet over til sosserne, hvis politiske afdeling han nu er chef for.

De fem herrer stod for fyringen af hundreder af skattemeda­rbejdere. Kontrollen forsvandt, og skattegael­den er i dag 100 milliarder kr.

De riges reform forsvares intensivt af socialkamm­eraternes humorforla­dte skatteordf­ører, Jesper Petersen. Det er ham, der ser ud, som om han nykaemmet er på vej til sin egen konfirmati­on. Han var også SF’er, indtil det gik galt med at tage ansvaret.

NÅR MAN SÅDAN SKUER ud over nyere socialdemo­kratisk skattepoli­tik, forstår man alligevel Mette Frederikse­ns beskedenhe­d. Men en hjertelig tak fra de velbeslåed­e har hendes parti aerligt fortjent.

Jeg tror bare ikke, de får den. De rige vil formentlig mene, at der blot er tale om småpenge – og de rutter nu engang ikke med deres stemme.

Når man skaelder nogen ud for noget, man selv gør, plejer vi at kalde det hykleri og dobbeltmor­al

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, på talerstole­n ved partiets kongres i Aalborg i 2018.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, på talerstole­n ved partiets kongres i Aalborg i 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark