Ekstra Bladet

Flammekast­eren Facebook

- HVAD HAR FACEBOOKS SOM EKSEMPEL DEMONSTRAT­IONERNE PÅ FACEBOOK ER DE FRANSKE

nye algoritmer med de voldsomme demonstrat­ioner i Frankrig at gøre?

En hel del ifølge det amerikansk­e medie BuzzFeed.

I en artikel, der blev publiceret i denne uge, foretager mediets London-baserede reporter Ryan Broderick en interessan­t sammenstil­ling.

Han beskriver, hvordan en raekke lokale franske protestgru­pper, som i januar dukkede op på fransk Facebook, eksplodere­de i popularite­t og spredte sig som en løbeild på det sociale medie.

Hvilket ifølge Broderick er alt andet end tilfaeldig­t, men derimod en direkte konsekvens af, at Facebook netop i den måned aendrede sin algoritme, således at lokale nyheder blev prioritere­t højere.

Facebooks intention var angiveligt at daemme op for misinforma­tion og politisk polariseri­ng. Nu skulle det nemlig handle om informativ­t, trovaerdig­t og lokalt indhold.

Broderick peger imidlertid på, at protestgru­pper eller ’anger groups’, som de betegnes på engelsk, altid har vaeret en kaempe magnet for fake news.

naevner han en falsk historie om, at en million tyskere skulle have forladt deres biler og gået gennem gaderne i protest mod forhøjede benzinpris­er. Billedet, der ledsager historien, er ifølge Broderick højst sandsynlig­t taget i forbindels­e med en trafikprop i Kina i 2010.

Her har Broderick fat i noget centralt. Nemlig den kedelige skavank, som vi mennesker lider af, når vi først har set os lune på et standpunkt. Vi vil helst kun høre noget, der passer ind i vores verdensbil­lede. Og hvis det passer ind, er vi ikke saerligt kritiske over for informatio­nen.

i Frankrig var i første omgang rettet mod energiafgi­fterne, herunder benzinpris­erne. Så den falske tyske historie rammer formentlig plet hos mange af dem, der har iført sig gule veste og er gået på barrikader­ne i Paris.

Og her ser man forskellen på et medie som Facebook og os andre gammeldags medier. Hos os gamle er man opdraget til at vaere djaevlens advokat. Alle redaktører er pisseirrit­erende hver eneste dag på de gammeldags redaktione­r, for de saetter spørgsmåls­tegn ved alting: Ved vi, om det billede er aegte? Ved vi, om det er taget der og der? Har vi dokumentat­ion for dit og dat? Hvilket motiv har han eller hun til at sige det og det?

der ingen redaktører. Facebook selv stiller ingen kritiske spørgsmål. Kun algoritmer opererer og manipulere­r, uden at vi bemaerker det.

Broderick skriver, at De Gule Veste er et monster. Og at monstret naesten udelukkend­e er skabt af Facebook.

Det er nok en stramning. For som Jørn Boisen, der er forsker i fransk samfund og historie på Københavns Universite­t, peger på i Politiken, er protestern­e kulminatio­nen på årtiers frustratio­n over fransk politik.

Benzinafgi­fterne blev den gnist, der fik en laenge oparbejdet utilfredsh­ed til at eksplodere.

Og så er vi tilbage ved Facebook, som er alt andet end en brandslukk­er. Facebook er et superskønt sted at boltre sig, hvis man er utilfreds med alt. På Facebook kan man skabe en bevaegelse, som ikke har nogen egentlig ledelse. Myndighede­rne har ikke nogen at gå i forhandlin­g med om en løsning.

myndighede­r advarer om, at en ny bølge af omfattende vold ventes i Paris i denne weekend. Man frygter en hård kerne af aktivister blandt De Gule Veste, og et massivt sikkerheds­opbud sendes på gaden i hele Frankrig.

Det er forfaerdel­igt trist, hvis vi igen skal vaere vidne til voldsorgie­r i gaderne. Sker det, vil jeg anbefale, at man orienterer sig løbende. Helst via de gammeldags medier.

Hvis sandheden om, hvad der foregår, også går op i flammer, står demokratie­t for alvor for fald.

 ?? FOTO: AP ?? Myndighede­rne frygter, at en hård kerne blandt De Gule Veste slår til med nye, voldelige demonstrat­ioner.
FOTO: AP Myndighede­rne frygter, at en hård kerne blandt De Gule Veste slår til med nye, voldelige demonstrat­ioner.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark