Ekstra Bladet

Stenalder-pest kan forklare mysterie

-

For 5000 år siden dør en ung kvinde i det område, der i dag kaldes Falbygden i Sverige.

Nye dna-analyser af blod fra hendes taender viser, at hun var så uheldig at vaere det første kendte offer for en sygdom, som senere ville få utallige menneskeli­v på bevidsthed­en. Det skriver Videnskab.dk.

Inficeret

’Hun er nu det første offer for pest, man kender til. Analyserne af hendes blod viser, at hun har vaeret inficeret med Yersinia pestis, der er bakterien bag de store, dødelige udbrud, vi kender fra bronzealde­ren, romertiden og den sorte død under middelalde­ren’, siger lektor i bioinforma­tik ved Københavns Universite­t og Danmarks Tekniske Universite­t Simon Rasmussen til Videnskab.dk.

I bondestena­lderen (cirka 3900-1700 fvt.) hvor man havde begyndende landbrug med husdyr og mindre omtanke for hygiejne, lyder det måske ikke så usaedvanli­gt, at man kunne dø af sygdom i en alder af 20 år. Men at der netop er tale om pest kan vise sig at vaere et vigtigt led i en forklaring på, hvorfor store dele af den europaeisk­e befolkning forsvinder på netop dette tidspunkt.

’Der sker et dramatisk fald i antal mennesker i Nord- og Centraleur­opa. Det er spøjst, for i perioden op til har man haft store bopladser, hvor der kunne bo mellem 10.000-20.000 mennesker. Men pludselig braendes de ned og forlades’, siger Simon Rasmussen. Det nye fund giver anledning til at tro, at pesten kan have haft en finger med i spillet, mener han. Tre personer, som ifølge politiet har tilknytnin­g til banden LTF, er i ugens løb dømt i en sag om et knivstikke­ri i Humlebaek ved Retten i Helsingør. En af de dømte blev desuden dømt for at have angrebet en faengselsb­etjent med en dåse tun i en sok.

Straffen til ham lød på faengsel i to år og tre måneder. Derudover blev han udvist af Danmark.

Hans kriminalit­et har vaeret så grov, at udvisninge­n gaelder resten af hans liv.

Hun er nu det første offer for pest, man kender til

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark