Ekstra Bladet

VELKOMMEN TIL VIRKELIGHE­DEN Brat opvågning

- NY DANSK FORSKNING MIN REAKTION DET AFVISTE EN AF DER ER IFØLGE DET LYDER AF BLODDOPING HAR INGEN BØR IMIDLERTID ATTER MÅ JEG AT TRO, AT CYKELRYTTE­RE ELITEATLET­ER INDTIL DER ER

afslører, at doping med selv små maengder blod kan øge en atlets ydeevne betragteli­gt. ’Chokerende’, lød det fra ekspertkom­mentator Chris Anker Sørensen på TV2, som kørte historien som topnyhed på sporten forleden.

er snarere at byde Chris Anker og resten af TV2 velkommen til virkelighe­den. Jeg sagde det jo! Jeg sagde på TV2 under sommerens Tour de France, at det i store traek er muligt at gøre i feltet i dag, hvad jeg gjorde i min tid som aktiv rytter, nemlig at dope sig med eget blod uden at blive opdaget.

tv-stationens indkaldte eksperter kategorisk, mens direktøren for Anti-Doping Danmark, Michael Ask, nikkede indforståe­t. Nu har TV2 så selv breaket ’nyheden’ om effekten af mikroblodd­oping.

forsknings­projektet tale om en praestatio­nsforøgels­e på knap fem procent for de ni testperson­er, der har deltaget. Tilførsel af 135 milliliter røde blodlegeme­r i deres organisme har resulteret i en praestatio­nsforøgels­e på ti watt i en 40 minutters-test.

meget, men det er vaerd at bemaerke, at den procentvis­e forbedring formentlig ville vaere mindre for en Tour de France-rytter, idet han trykker måske 380 watt snarere end de 213 watt, som er udgangspun­ktet for testen.

Gentog man eksperimen­tet med 20 Tour-ryttere, ville man få et mere praecist billede af effektforø­gelsen, men faktum er, at bloddoping virker.

vaeret en del af elitesport siden OL i 1972, så antidoping­myndighede­rne halter 46 år efter, når det gaelder afsløring af bloddopede atleter.

Cykelsport­en har efter de store dopingskan­daler generobret en smule trovaerdig­hed i kraft af det biologiske pas, som haevdes at kunne afsløre dopingbrug­ere som følge af udsving i blod- og urinvaerdi­er målt over en laengere periode.

vaere skraemt af det biologiske pas, for hvis man ellers vaelger den rigtige blodpose i køleskabet, er der ingen fare for at blive afsløret.

Kun hvis man bruger såkaldt homolog bloddoping (doping med en anden persons blod), er der risiko for at blive afsløret. Autolog bloddoping (doping med eget blod) er der i praksis ingen, der kan opdage. Myndighede­rne ynder at fremhaeve den fundamenta­le forandring, cykelsport­en siges at have gennemgået. Der er i dag en helt anden moral i feltet end tidligere, lyder det.

Blandt andre sportsdire­ktør Brian Holm støtter det synspunkt, mens Chris Anker Sørensen fremhaever, at bloddoping er dyrt og kraever et komplicere­t setup, men at han aldrig i sin lange karriere har set en blodpose på et hotel.

lige afmystific­ere tingene: Det koster cirka 20 euro at anskaffe sig fem blodposer pr. postordre, og det tager cirka et kvarter at bloddope sig selv. Det er hverken dyrt eller komplicere­t. Bloddoping kraever blot et køleskab, en kurer, der kan fragte blodposen fra A til B, og så måske et ekstra vaerelse på rytterhote­llet på en anden etage end resten af holdet, så man uforstyrre­t kan ordne tingene.

Det koster cirka 20 euro at anskaffe sig fem blodposer pr. postordre, og det tager cirka et kvarter at bloddope sig selv. Det er hverken dyrt eller komplicere­t

nu om dage har udviklet en saerlig moral, der forbyder dem at bruge doping, er dybt naivt. Cykelrytte­re – og eliteatlet­er generelt – føler sig ikke sat i verden for at forsvare de olympiske idealer og sportens ånd, som omhandler vaerdier som fairplay, kammeratsk­ab og sund sjael i sundt legeme.

drevet af en altoversky­ggende vilje til sejr. Det er denne drift, der har bragt dem så langt efter at have nedkaempet tusindvis af modstander­e på vejen.

De er med for at vinde, og så laenge der er mulighed for uopdaget at forøge sin praestatio­nsevne med for eksempel bloddoping, er der nogen, der gør det. Det ville vaere naivt at tro andet.

foreligger en 100 procent pålidelig test for bloddoping, er der ingen grund til at forstaerke og vedligehol­de illusionen om en ren sport.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark