Ekstra Bladet

Smadremand­en

- Du kan også Ikke blot hagar@eb.dk

I 2008 udtalte davaerende skattemini­ster Kristian Jensen (V) til fagbladet Told & Skat:

– Man troede, Ulrik Wilbek var tosset, når han sagde, ’vi tager til EM for at vinde guld’. Vi har nogen, der tør sige, vi skal vaere verdens bedste skatteforv­altning. Vi har stor erfaring med at drive komplekse it-systemer med succes og erfaringen med fusioner. Vi har modet til at gå forrest - hvis ikke vi skulle gøre det, hvem så?

Ulrik Vilbaek, måske. Eller Britta Nielsen. Eller bankdirekt­ør Varnaes. Eller min afdøde kat Pierre. Alle andre end Jensen. I 2010 sagde han til Berlingske:

– Faktisk har vi i min tid som skattemini­ster gennemført effektivis­eringer for en milliard kroner, uden at det har betydet dårligere skattekont­rol.

Og samme år sagde hans partifaell­e og efterfølge­r som skattemini­ster, Troels Lund-Poulsen, på DR2:

– Da Skattemini­steriet startede i den form, det har nu, var der over 10.000 ansatte. I løbet af få år var vi nede på 7500. Det viser, at det kan lade sig gøre at effektivis­ere og samtidig opkraeve skat.

Sløvsind

Ak ja. Alting sejler i Skat. Den statslige inddrivels­e er gået i stå, så danskernes gaeld til Skat er vokset til over 100 milliarder kroner. Samtidig har kriminelle laenset Skat for over 12 milliarder.

Elendighed­en blev grundlagt i 2005, da Kristian Jensen (V) blev skattemini­ster, men Jensens efterfølge­re og medskyldig­e bør naevnes:

Troels Lund Poulsen (V), Peter Christense­n (V), Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF), Jonas Dahl (SF), Morten Østergaard (R), Benny Engelbrech­t (S) og Karsten Lauritzen (V).

En parade af sløvsind, virkelighe­dsfornaegt­else og ansvarsflu­gt. Hver isaer kunne de fortjene en torsk, men så mange har vi ikke.

Skattesnyd

Man kan sige, at Jensen bliver nomineret til torsken lidt sent, men katastrofe­ns sande omfang er først nu blevet åbenbar. Desuden blev manden faktisk også nomineret i 2009.

Dengang mest fordi han havde overtrådt Grundloven, men til sidst i praesentat­ionen af Jensen som kandidat stod:

’Maengden af skattesnyd steg for resten ifølge Skattemini­steriets beregninge­r med tre milliarder kroner fra 2005 til 2008.’

Siden er snyderiet kun vokset. Jensen landede i 2009 på en fjerdeplad­s ved afstemning­en om torsken, men også det år var feltet uhyre staerkt.

Staerkt kritisabel­t

Landets førende eksperter i offentlig forvaltnin­g, professor emeritus Jørgen Grønnegård Christense­n og pro- fessor Peter Bjerre Mortensen, udgav for et par måneder siden en bog om skatteskan­dalen.

I den anledning udtalte Jørgen Grønnegård til Berlingske:

– Det her er staerkt kritisabel­t. Meget staerkt kritisabel­t. Taenk sig, at vi i et system som det danske kan have et beslutning­sforløb om en af de største administra­tive reformer i danmarkshi­storien, der baserer sig på et grundlag, der er så løsagtigt, letfaerdig­t og mangelfuld­t.

Og han tilføjede:

– Projektet har overskrede­t politikern­es kognitive evner, og de synes ikke at have

haft et begreb om, hvad de har sat i gang.

Flere storebaelt­sbroer

100 milliarder kroner er så mange, at det er svaert at fatte, men jeg kan da naevne, at vi for de penge kunne have fået 2,5 Storebaelt­sbro. Jeg ved ikke lige, hvad vi skulle med dem – isaer den halve – men alligevel. Vi kunne have drevet folkeskole­n i to et halvt år. Eller alle kunne slippe for at betale topskat i mere end fem år. Anders Fogh (V) skrev i 1993 i sin bog ’Fra socialstat til minimalsta­t’ om sin afsky for skattevaes­net: ’Bortset fra fysisk frihedsber­øvelse repraesent­erer beskatning­en det mest omfattende indgreb i den personlige frihed og i den private ejendomsre­t.’ Som statsminis­ter udnaevnte Fogh senere Jensen til skattemini­ster. Hvis målet var at smadre det danske skattesyst­em, kunne han ikke have valgt en bedre mand. Kristian Jensen fortjener en torsk. Bedre sent end aldrig – men kandidaten i morgen er godt nok også vaeldig staerk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark