Ekstra Bladet

’DEN SØDE HITLER’

34-årige Phillip Faber styrer med fast hånd DR PigeKoret og glaeder sig over en voksende interesse for faellessan­g rundt om i landet

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D FOTO: OLIVIA LOFTLUND ehren@eb.dk

’Det er sjovt. Du er som en sød Hitler.’

Sådan lød en børne-tvvaerts karakteris­tik af dirigenten, da hun havde overvaeret en orkesterpr­øve med Symfoniork­estret i DR’s musikgemak­ker.

– Det, hun så der, var en meget god gengivelse af den dualitet, der er i mit arbejde, forklarer 34-årige Phillip Faber, som trods sin unge alder er chefdirige­nt for DR PigeKoret.

Han tog ikke vurderinge­n så tungt. For det kraever en god portion autoritet, når man skal styre 50 unge piger eller 90 klassiske musikere, og rollen er ifølge Phillip Faber til dels at sammenlign­e med en diktators.

Storsmilen­de og iført mørkeblå blazer, sorte jeans og brune skindsko ligner Faber langtfra den nazistiske leder, da han tager imod Ekstra Bladet på sin legeplads igennem fem år, DR Byen.

Det er langt fra Glostrup Mandskor, hvor han i seks år dirigerede en gruppe maend, der var flere gange aeldre end ham selv.

D’herrer på Vestegnen var med til at give den konservato­rieuddanne­de komponist og dirigent hår på brystet:

– Jeg havde lige stået og givet dem en besked med så megen autoritet, jeg kunne fremkalde som 21-årig. Så vendte jeg mig rundt for at gå hen og spille noget, og jeg husker tydeligt de to meter hen til klaveret, hvor jeg taenkte: ’Okay, Phillip, det går fint, det går fint.’ Men jeg taenkte også, ’hold da op, klarer jeg mig igennem denne her aften’.

Det gjorde han. Siden har han bl.a. stået i spidsen, når DR PigeKoret hjaelper festglade danskere ind i det nye år med ’Vaer velkommen Herrens år’ på tvskaerme landet rundt.

Det gjorde hans forgaenger­e også, og Faber var fra første dag i DR klar over, at han skulle udfylde nogle store sko. Markante tidligere dirigenter­s – som Lis Jacobsen, Tage Mortensen og Michael Bojesen.

Savner faellesska­ber

Uden at fornaegte korets succes under forgaenger­ne fokuserer Faber meget på, at koret ikke skal vaere en del af ’mig mig mig’-besaettels­en, hvor:

– Alt handler om mine muligheder for mig og for at blive den bedste version af mig. Jeg kan godt lide ’X Factor’, og grupperne er altid markant dårligere end de andre, fordi man kan få alle til at synge solo, men der er ikke nogen, der gider at gå i en gruppe og synge med andre. I et kor handler alt praktisk talt om noget andet end dig, og der er én, der bestemmer – ligesom i et diktatur.

– Hos os hedder det ’musikken, faellesska­bet, mig’. Det skal ikke handle om, hvem lyset falder på, eller om korskoene klemmer. Det er pigerne med på, og det, synes jeg, er smukt, siger Faber, som vurderer, at faellessan­g er inde i et opsving.

– Det er tegn på, at ’mig mig mig’-generation­en savner nogle faellesska­ber. Og det er koret en eller anden kultiveret udgave af.

I et kor handler alt praktisk talt om noget andet end dig, og der er én, der bestemmer – ligesom i et diktatur

 ??  ?? Gemmer sig ikkeDirige­nten møder tit kommentare­n, at han altid er glad: – Fidusen er, at der skal aldrig vaere uoverensst­emmelse mellem det, der er udenpå og indeni. Så hvis jeg ser glad ud, så er jeg det nok. Jeg vil ikke vaere sådan en, der har en maske.
Gemmer sig ikkeDirige­nten møder tit kommentare­n, at han altid er glad: – Fidusen er, at der skal aldrig vaere uoverensst­emmelse mellem det, der er udenpå og indeni. Så hvis jeg ser glad ud, så er jeg det nok. Jeg vil ikke vaere sådan en, der har en maske.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark