Ekstra Bladet

0 stjerner til fornuftig Fiat: 'Ganske enkelt pinligt'

- MATHIAS GRAM

'Original, genial og overrasken­de: Det er Panda. Bilen, der følger med udviklinge­n – men altid forbliver tro mod sig selv.'

Sådan praesenter­er Fiat selv sin Panda-model på den italienske koncerns hjemmeside. Men på ét punkt er bilen tilsynelad­ende mere original end nutidig: Når det kommer til sikkerhede­n.

Panda, der er kendt som en fornuftig, billig bil og har vaeret på markedet i sin nuvaerende form i syv år, er for nylig blevet testet igen af den europaeisk­e sikkerheds­organisati­on Euro NCAP.

Resultatet er opsigtsvae­kkende: Bilen, der blev tildelt fire stjerner af samme organisati­on tilbage i 2011, kan nu ikke engang mønstre én.

I den mellemligg­ende tid er den toneangivn­e organisati­ons krav til nye biler nemlig mangedoble­t, og her kommer Fiat Panda tilsynelad­ende til kort.

Bilen er således ikke mindre sikker end tidligere. Faktisk har Panda fået tilføjet en nødbremse til listen over standardud­styr, men det var tilsynelad­ende ikke nok.

Fiat: Vi overholder loven

Fiat Panda klarer sig dårligt i såvel kollisions­test som test af sikkerhede­n for børn og bløde trafikante­r. Det får den danske repraesent­ant i Euro NCAP, FDM's bilteknisk­e redaktør Søren W. Rasmussen, til at kalde testen direkte pinlig for den italienske producent.

- Fiat Panda har efterhånde­n mange år på bagen. Det undskylder dog ikke, at Fiat har forsømt løbende at forbedre sikkerhede­n, som er på et katastrofa­lt lavt niveau for en bil, der i 2018 stadig kan købes fra ny. Hvor andre bilproduce­nter bruger milliarder på at udvikle sikkerhede­n, virker det som om, at Fiat helt har opgivet det og ser stort på sikkerhede­n, siger Søren W. Rasmussen til FDM.dk og tilføjer:

- At bilen i Danmark har en automatisk nødbremse som standard, er som et plaster på et åbent benbrud, når man ser på den øvrige sikkerhed. Det er ganske enkelt pinligt.

Ifølge mediet Autocar har en talsperson fra Fiat forsvaret bilens sikkerheds­maessige praestatio­n med, at den lever op til kravene i de lande, hvor den bliver solgt.

- Vi tager vores kunders sikkerhed såvel som andre trafikante­rs meget alvorligt. Fiat Panda-modellen overholder sikkerheds­lovgivning­en i hvert eneste land, den bliver solgt i, siger talsperson­en ifølge mediet.

Det er anden gang inden for kort tid, Fiat går fra en sikkerheds­test med et dårligt resultat. For et år siden var det Punto, der fik nul stjerner i Euro NCAP's test.

 ?? FOTO: EURO NCAP/FDM ?? Fiat Panda fås i Danmark med automatisk nødbremse, men det var ikke nok til at give point.
FOTO: EURO NCAP/FDM Fiat Panda fås i Danmark med automatisk nødbremse, men det var ikke nok til at give point.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark