Ekstra Bladet

I 2019 får bilister en bøde for hver dag, de kører uden forsikring

- MATHIAS GRAM

En kransekage med otte ringe fra Bilkasbage­r, en flaske Asti og en kugleraket på 2,5 tommer til klokken 24.

Så meget kunne man købe i den sidste uge af 2017 for de penge, som ejerne af omkring 50.000 danske køretøjer nu vil lade gå op i røg af helt andre og mindre festlige årsager den 1. januar.

De mange køretøjer, der taeller alt fra personbile­r til knallerter, kører nemlig muligvis rundt uden forsikring, og det vil fra årsskiftet koste ham eller hende, der står som fast bruger, et gebyr på 250 kroner om dagen.

Bruger man eksempelvi­s bilen i hele januar måned uden forsikring, vil det altså koste 7750 kroner – eller et godt stykke over, hvad de fleste skal betale for at ansvarsfor­sikre bilen i hele 2019.

Folketinge­t vedtog at indføre gebyret i maj, og håbet er, at det skal få bilister, motorcykli­ster og knallertkø­rere til at gribe knoglen og få tegnet en forsikring.

Når de kører uden, risikerer de nemlig selv at skulle stå med hele regningen, hvis det går galt.

Danskerne: Det er rimeligt

DFIM er den fond, der skal udbetale erstatning­en til den tilskadeko­mne, hvis det går galt. Og derfor også den, man efterfølge­nde vil stå i gaeld til, hvis man kører uden forsikring.

Alle danske forsikring­sselskaber, der tilbyder ansvarsfor­sikring til køretøjer, er med i fonden og udgør dens økonomiske rygrad – og de danskere, der betaler deres forsikring til tiden, er på den måde med til at laegge ud for de brodne kar.

Spørger man danskerne, hvad de mener om de nye, høje gebyrer, så er langt hovedparte­n positivt stemte.

Det viser en rundspørge, som analyseins­tituttet Epinion har lavet blandt 1064 danskere, der bruger og/eller ejer et køretøj. Her svarer 86 procent således, at gebyret er 'rimeligt'.

Kun fem procent af respondent­erne mener, at det er urimeligt.

86 procent svarer, at gebyret er 'rimeligt'

 ?? ARKIVFOTO: MARTIN LEHMANN/RITZAU SCANPIX ?? Kører man uden forsikring, kommer man selv til at betale erstatning­en, hvis man bliver involveret i et uheld og gør skade på andre.
ARKIVFOTO: MARTIN LEHMANN/RITZAU SCANPIX Kører man uden forsikring, kommer man selv til at betale erstatning­en, hvis man bliver involveret i et uheld og gør skade på andre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark