Ekstra Bladet

Engell: Jeg kommer ikke til at savne Merkel

- Venlig hilsen Bernhard Kutzner Schmidt, Bagsvaerd Venlig hilsen Hans

Nu går Angela Merkel af som Tysklands leder, og vi ved ikke, hvem der kommer i stedet.

Jeg er meget i tvivl, om Merkel har vaeret en god tysk kansler for Europa og Danmark, eller om hun ikke har. Jeg kunne godt taenke mig at høre din mening om Angela Merkel – skal vi savne hende eller glaede os over, at hun går af? bar hende ind i centrum at tysk politik. Hendes økonomiske politik har handlet ensidigt om at styrke Tyskland, mens hun har set til, mens Sydeuropa faldt sammen under hendes og hendes finansmini­ster Schäubles snaeversyn­ede sparepolit­ik.

Med sin umulige flygtninge­politik baerer hun baerer et tungt ansvar for, at Storbritan­nien valgte brexit. At lukke langt over en million illegale indvandrer­e ind og sige: ’Wir schaffen das’ – ’Det klarer vi’, hvorefter hun smaekker låget i og må erkende, at hun ikke klarer ret meget, var en historisk katastrofa­l beslutning.

I forhold til den globale politik har Merkels bidrag vaeret beskedent. Hun vil gerne vaere en af verdens største våbenhandl­ere, men leverer ikke meget til den globale sikkerhed.

Jeg synes, Merkel har styret egoistisk på Tysklands vegne, og hun efterlader et EU i dyb disharmoni. Hun har hverken klaret øst-vest-problemern­e eller nord-syd-problemern­e i EU. Hendes vaesentlig­ste bidrag har vaeret at tage alt med ro og langmodigh­ed. Hun har taget Trump i stiv arm og Putin tilsvarend­e.

Men samlet set anser jeg slet ikke Merkel for en tysk kansler på niveau med Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Schmidt eller Helmut Kohl. De skulle alle håndtere udfordring­er, der var langt større end hendes med opbygninge­n af et land, øst-politikken, Bader-Meinhof og terrorisme samt genforenin­gen.

Så min konklusion er: Jeg kommer ikke til at savne Angela Merkel, og for Danmark er hendes afgang uden større betydning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark