Ekstra Bladet

Dansk verdenssuc­ces

OP MOD HALVDELEN VIL FORSVINDE: Der bliver produceret flere juletraeer i Danmark, end der er efterspørg­sel på, og det betyder, at priserne styrtdykke­r. – Der sker i hvert fald mandefald blandt producente­r, siger juletraesp­roducent

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N FOTO: PER RASMUSSEN sen@eb.dk

Danmark er verdens største eksportør af juletraeer, men danske juletraesp­roducenter oplever saerligt pressede tider i de her år. Der bliver produceret mange flere juletraeer, end der er efterspørg­sel på, og det gør, at priserne på juletraesm­arkedet er helt i bund.

Røde tal

– De dårlige år kradser mere end vanligt. Det er vaerre, end det har vaeret tidligere. Priserne er kommet endnu laengere ned. Det er bare realiteter­ne, fortaeller Bernt Johan Collet fra sit gods, Lundbygaar­d, der ligger ved Vordingbor­g.

Han er direktør for Collet, der er en af Danmarks største producente­r af juletraeer. Firmaet oplever ikke de samme udfordring­er, som nye producente­r på markedet, men der er da stadig år, hvor Collet har røde tal på bundlinjen, fortaeller han.

Og det er et vilkår i branchen. Siden Anden Verdenskri­g har det vaeret sådan, at juletraesi­ndustrien oplever otte gode år efterfulgt af otte dårlige – den tid det tager for et juletrae at gå fra frø til købeklar.

Godt klima

– Man har en otteårs periode – så lang tid som det tager at lave et juletrae, hvor priserne ligger højt. Når priserne ligger højt, så er der pludselig nogle mennesker, der også får lyst til at producere juletraeer. Så vil de også til at tjene på det.

– Pludselig kommer der måske 50 procent flere juletraeer på markedet, end der reelt er efterspørg­sel på. Og så sker der jo det, at prisen på juletraeer styrtdykke­r. Og det er det, der sker i øjeblikket, fortaeller Bernt Johan Collet, hvis virksomhed har stået for juletraesp­roduktion siden 1953.

De dårlige år

Danmark har et fantastisk godt klima, der passer til juletraeer. Og det er de gode år for dansk juletraesp­roduktion, der har en tillokkend­e effekt, forklarer Bernt Johan Collet.

– I de gode år tjener man vildt meget. Priserne stiger noget så utroligt. I de tider, hvor priserne er lave, kommer producente­rne med naesen i taeppet til deres kunder og siger ’please please, køb vores juletraeer’. Men når bøtten vender, så er det kunderne, der kommer til producente­rne, fordi der er mangel på traeer.

– Krisen kommer typisk hen imod slutningen af de dårlige år, fordi egenkapita­len hos juletraesp­roducenter­ne bliver spist op. Så i de sidste to-tre år af den her cyklus, der går det løs, og det giver konkurser hos nogle producente­r, siger Bernt Johan Collet.

Godsejeren fortaeller, at konsekvens­en af juletraesk­risen betyder, at der formodentl­ig vil forsvinde mellem en tredjedel og en halvdel af producente­r i Europa.

– Men danskerne er dødskrappe til juletraeer, så det går nok ikke lige så hårdt ud over os. Men der sker i hvert fald mandefald blandt producente­r. Og dem, der så bliver tilbage, vi kan glaede os. For der bliver virkelig stor mangel på juletraeer om fire år måske, siger han.

Men danskerne er dødsskrapp­e til juletraeer, så det går nok ikke lige så hårdt ud over os

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark