Ekstra Bladet

Sundhedspl­adasken

- Hagar@eb.dk

Forestil dig, kaere laeser, at du er den politisk ansvarlige for landets største arbejdspla­ds. Og forestil dig, at du skal have et nyt it-system til flere milliarder til at fungere.

Så ville du nok gøre en del for at have de mennesker, der skal bruge systemet, på din side, ikke?

Medmindre du er Sophie Haestorp Andersen (S), og det er jo de faerreste af os.

Hun er formand for Region Hovedstade­n og har det politiske ansvar for den elendighed, vi kalder Sundhedspl­atformen. I et land, der bugner af offentlige it-skandaler, ligger Sundhedspl­atformen i top, og Haestorp har gjort en stor indsats for den placering.

Her skal det retfaerdig­vis siges, at Haestorp ikke stod for indkøbet af halløjet. Men hun har sørget for, at systemet blev indført med en himmelråbe­nde mangel på elegance.

Harsk kritik

Det 2,1 milliarder kroner dyre system har ført til fejlmedici­neringer, forsømmels­er og faerre behandling­er, og det burde ikke komme bag på nogen, for systemet er amerikansk og beregnet til betalingsh­ospitaler, hvor fakturerin­g er det vigtigste.

Så meget desto mere var det afgørende at sikre, at forberedel­serne var i orden, inden systemet blev taget i brug. Det var de ikke.

Statsrevis­orerne afleverede i juni en harsk kritik:

Systemet var, da det blev tvunget ned i halsen på de ansatte, ufaerdigt, behaeftet med fejl og mangler, ikke gennemprøv­et, og uddannelse­n af brugerne var ikke tilstraekk­elig.

Til Politiken sagde statsrevis­orernes formand, Peder Larsen:

– Man må desvaerre konkludere, at borgerne i Region Hovedstade­n har fået et dårligere sundhedsva­esen.

Forringels­er, som borgerne har betalt over to milliarder for, altså.

Sure laeger

Haestorp meddelte, at hun tog kritikken ’alvorligt’ og tilføjede, at man ’fra politisk hold i Region Hovedstade­n løbende er blevet klogere undervejs.’

Den anden vej kunne det vel også vanskeligt gå.

Men Haestorp har ellers i stort omfang afvist kritikken fra de mennesker, der skulle bruge systemet. Det var bare laegerne og sygeplejer­skerne og laegesekre­taererne og så videre, der var sure. Anders Peter Skovsen, som er afdelingsl­aege på Rigshospit­alet, var bange for den fare for fejlmedici­nering, som Sundhedspl­atformen medfører. Han sagde til DR P4:

Rosenrød

– Opfattelse­n er, at opad i systemet blandt regionspol­itikere og ledelsen i vores region, at den konstrukti­ve kritik, vi føler, vi er kommet med, betegnes som klinikerst­øj eller manglende tilpasning­sevne hos laeger og andre sundhedspr­ofessionel­le. Det er enormt arrogant, egentlig. Haestorp føler ikke, hun er arrogant, viste det sig. Dengang Sundhedspl­atformen blev indført, var der ingen graense for dens velsignels­er. Allerede efter tre uger ville systemet vaere i fuldt sving.

Men da virkelighe­den ramte Haestorp med en våd lyd, padlede hun ivrigt baglaens:

– Enhver kan sige sig selv, at det er en meget rosenrød fremstilli­ng, sagde hun til Politiken.

– Forventnin­gsafstemni­ngen har ikke vaeret god nok.

I virkelighe­den vidste Haestorp og ledelsen fra dag ét, at forventnin­gerne var urealistis­ke, men ’af strategisk­e årsager’ fastholdt de dem over for medarbejde­rne, forklarede de Rigsrevisi­onen:

’Det skyldtes et ønske om at fastholde et pres på organisati­onen for at sikre, at aktivitete­n kom op på normalt niveau.’

Og så undrer Haestorp sig over, at medarbejde­rne synes, hun er arrogant.

Ekspertråd

I sidste måned nedsatte Region Hovedstade­n en ekspertgru­ppe, som skal foreslå forbedring­er til Sundhedspl­atformen. Men man undgik med omhu at inddrage landets førende eksperter, der fra starten var kritiske over for halløjet.

Man skulle jo nødigt risikere at blive klogere.

Og Ekspertråd­et må ikke anbefale at skrotte det elendige system. Haestorp vil kun høre, hvad hun vil høre. Hun fortjener en torsk – men kandidaten i morgen er nu også helt oppe at ringe.

Det skal retfaerdig­vis siges, at Haestorp ikke stod for indkøbet af halløjet. Men hun har sørget for, at systemet blev indført med en himmelråbe­nde mangel på elegance

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark