Ekstra Bladet

Jeg savner mine børn

JUL I GHETTOEN: Liselotte Poulsens sønner bor hos plejefamil­ie, fordi deres mor lider af angst og depression – og af dårlig samvittigh­ed over at vaere for syg til at kunne have sine sønner

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Liselotte Poulsens største ønske i det snarlige 2019 er, at hendes to sønner på ni og 11 år kommer hjem og bor hos deres mor. Drengene blev frivilligt anbragt hos en plejefamil­ie i Give i Sydjylland for fire år siden, i forbindels­e med at deres mor var indlagt med angst og depression i en laengere periode.

– Jeg savner dem frygtelig meget, men det er nok desvaerre ikke realistisk, at ønsket går i opfyldelse i det nye år, siger Liselotte Poulsen i den julepynted­e stue i den 104 kvadratmet­er store lejlighed i Vejle.

En høj pris

Den 38-årige kvinde betaler en høj pris for sin mangeårige kamp med blandt andet angst og depression. Ikke alene savner hun sine i alt fire børn, hun kaemper også med en presset økonomi og en kronisk dårlig samvittigh­ed over ikke at kunne tage vare på sine to yngste børn.

Liselotte Poulsen har også to døtre på 18 og 20 år, som bor hos deres far og Liselottes første mand i en mindre by ved Randers.

– Jeg føler, at jeg har fejlet som foraelder, og at jeg har svigtet mine drenge, selvom jeg jo ikke kan gøre for, at jeg er syg, siger Liselotte Poulsen og fortsaette­r selvbebrej­dende:

– Jeg føler også skyld, i forhold til at jeg ikke noget tidligere sagde fra over for drengenes far.

En formue

Liselotte Poulsen flygtede i 2011 fra drengenes far efter fem års samliv og boede i begyndelse­n på et krisecente­r i Kolding med sine dengang to små drenge. Året efter – i 2012 – fik hun den fulde foraeldrem­yndighed over drengene, som nu er i pleje hos, hvad Liselotte kalder en ’rigtig god plejefamil­ie’.

– Selvom de har det godt, føles det ydmygende ikke at kunne klare sig selv, når man har sat børn i verden. Ens stolthed udfordres virkelig, siger hun og taender et lys i øjnene ved tanken om julen og det samvaer med alle hendes børn, som følger med.

– Drengene skal vaere her fra 24. december til 1. januar, og pigerne kommer anden juledag. Hvis børnene ikke var kommet, ville jeg nok ikke engang pynte op. Børnene er min drivkraft og bare de er glade, så er jeg også glad.

Med et rådighedsb­eløb på knap 2000 kroner om måneden, når alle regninger er betalt, er der langt fra plads til de store armbevaege­lser i forbindels­e med juledagene, så en julepakke til en vaerdi af 1500 kroner fra Dansk Folkehjael­p kan gøre en stor forskel for Liselotte og børnene.

– 1500 er en formue i min økonomi. Ud over at se børnene og forhåbentl­ig opleve dem glade glaeder jeg mig bare til at have det rart og glemme alle bekymringe­rne og den dårlige samvittigh­ed i nogle dage.

Selvom de har det godt, føles det ydmygende ikke at kunne klare sig selv, når man har sat børn i verden

Absurd ghetto-lov

Trods sit stramme budget har Liselotte prioritere­t at kunne blive boende i sin lejlighed med plads til drengene i Finlandspa­rken i udkanten af Vejle. Også selvom hun dermed holder fast i en bolig, som tilhører en af landets såkaldt ’hårde ghettoer’, som inden 2030 skal leve op til forskellig­e krav om befolkning­ssammensae­tning og social status.

– Ghetto-lovgivning­en er absurd og er kun med til at skabe utryghed og usikkerhed. Det samme var tilfaeldet med kontanthja­elpsloftet, som ikke bragte mig en centimeter taettere på arbejdsmar­kedet – tvaertimod.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Liselotte Poulsen måtte for fire år siden lade sine to sønner blive anbragt i en plejefamil­ie, fordi hun var syg. Hendes drøm er at få drengene hjem igen, men hendes helbred er endnu ikke godt nok til, at det kan ske.
FOTO: CLAUS BONNERUP Liselotte Poulsen måtte for fire år siden lade sine to sønner blive anbragt i en plejefamil­ie, fordi hun var syg. Hendes drøm er at få drengene hjem igen, men hendes helbred er endnu ikke godt nok til, at det kan ske.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark