Ekstra Bladet

FREMTIDEN KAN VAERE EUROPAS 3. DIVISION

Flere klubber får i fremtiden muligheden for at deltage i et europaeisk gruppespil, men for dansk fodbold er den nye Europa League 2 ikke nødvendigv­is godt nyt

- GISLE THORSEN gisle@eb.dk

15 er det magiske nummer.

Kommer Danmark op blandt de 15 bedste lande på UEFA’s rangliste, ser fremtiden lys ud for de danske klubber i de europaeisk­e turneringe­r.

Er vi derimod ikke blandt de 15 bedste lande, havner de danske klubber uden for det fine europaeisk­e selskab.

UEFA’s eksekutivk­omité godkendte 2. december i Dublin en ny europaeisk klubturner­ing med arbejdsnav­net Europa League 2.

Den får premiere i 2021, og ifølge UEFA-praesident Aleksander Ceferin er et mere inkluderen­de system dermed skabt.

Der bliver flere europaeisk­e kampe for flere klubber, og flere lande vil vaere repraesent­eret i et europaeisk gruppespil.

Det er i og for sig korrekt. 96 hold vil starte efteråret 2021 i et europaeisk gruppespil mod de 80, der aktuelt er involveret i enten Champions League eller Europa Leagues gruppespil.

Lukket land

Problemet set ud fra et dansk synspunkt er bare, at både Champions League og Europa League kan blive naesten lukket land for danske klubber. De risikerer at måtte tage til takke med en plads i den europaeisk­e 3. division, der indtil videre har navnet Europa League 2.

Det er her, at tallet 15 bliver helt centralt.

Kommer dansk fodbold op blandt de 15 bedste lande, vil vi få to hold med i Champions League-kvalifikat­ionen, et i Europa League-kvalifikat­ionen og to med i kvalifikat­ionen til den nye Europa League 2.

Er vi ikke blandt de 15 bedste, vil kun den danske mester deltage i Champions League-kvalifikat­ionen, mens de tre øvrige danske deltagere bliver sendt ned i Europa League 2’s kvalifikat­ionsrunder.

Taet kamp om vital plads

Danmark er placeret på en 17. plads på UEFA’s 2018rangli­ste, som er baseret på de point, som klubberne har hentet i de europaeisk­e kampe i de seneste fem saesoner.

FC København har vaeret den primaere bidragsyde­r af point, og i den virtuelle stilling ligger Danmark på en 13. plads med 27,025 point.

Vi er taet forfulgt af Graekenlan­d, der fortsat har tre hold med i de europaeisk­e turneringe­r, med 27 point, mens Kroatien på den aktuelle 16. plads har 26,125 point.

Kampen om den vitale 15. plads er taet, men de danske klubber kan glaede sig over, at den dårlige 14/15-saeson snart forsvinder ud af regnestykk­et, og det forøger muligheden for at vaere blandt de 15 bedste.

Komplicere­t udregning

UEFA har endnu ikke fortalt om økonomien i den nye turnering. Ej heller hvordan de point, man tilspiller sig i Europa League, kommer til at vaegte i det komplicere­de koefficien­tregnestyk­ke. Det sker først naeste år.

Lige nu ligger to ting dog fast: Der bliver kaempe forskel på at vaere nummer 15 og 16 i Europa, og den danske mesters chance for at ende i et gruppespil stiger betragteli­gt.

FC København har vaeret den primaere bidragsyde­r af point

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Flere må yde
Niels-Christian Holmstrøm (tv.) håber, at andre danske klubber end FCK får europaeisk succes. Her ses Parkens naestforma­nd i selskab med formand Bo Rygaard.
FOTO: LARS POULSEN Flere må yde Niels-Christian Holmstrøm (tv.) håber, at andre danske klubber end FCK får europaeisk succes. Her ses Parkens naestforma­nd i selskab med formand Bo Rygaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark