Ekstra Bladet

LØSTE EN AF USA’S STØRSTE MORDGÅDER

Besøgte lille skole i Ishøj, efter at 15-årig elev tog kontakt til ham FBI-AGENTEN KOM FORBI:

- MARIE NØRGAARD FOTO: LINDA JOHANSEN marien@eb.dk

’Dad it is I’.

Umiddelbar­t ikke en saetning, der giver voldsomt meget mening – men for forhenvaer­ende FBI-agent James R. Fitzgerald blev den en åbenbaring, der skulle forme hans fremtidige karriere inden for Forbundspo­litiet, føre til en aendring af retssystem­et i USA og til opklaringe­n af sagen om Unabombere­n – en af de største kriminalsa­ger i USA’s historie.

– Jeg var helt ny på Unabomber-sagen og havde fået et brev fra gerningsma­nden i hånden, og pludselig – uden at vide det – fandt jeg en skjult besked i venstre margen af brevet, hvor alle afsnittene­s forbogstav­er dannede saetningen ’Dad it is I.’

FBI havde haft brevet i ti år, men havde aldrig set det. Aldrig analyseret sproget i nogen af brevene.

Faderkompl­ekser

– Det måtte vaere en besked fra gerningsma­nden til hans far, og jeg var overbevist om, at han måtte have nogle store faderkompl­ekser, fortaeller Fitzgerald, der blev sat i spidsen for sagen – og blev sat til at gennemgå samtlige breve, som gerningsma­nden havde sendt.

I går holdt Fitzgerald et faengslend­e foredrag for 150 elever fra syvende til niende klasse på Ådalens Privatskol­e i Ishøj. Den legendaris­ke – nu pensionere­de – FBI-agent havde valgt at laegge vejen forbi den lille privatskol­e, fordi Martin Aakerman fra niende A tilbage i januar måned kontaktede ham i forbindels­e med en skoleopgav­e om Unabombere­n.

Eleverne sad musestille og lyttede intenst i den time, hvor Fitzgerald førte dem ind i maskinrumm­et hos FBI, ind i hovedet på Ted Kaczynski (Unabombere­n, red.) og viste, hvordan sproget kan faelde selv den mest udspekuler­ede kriminelle.

– Normalt taler jeg for politifolk, FBI eller lingvistik-specialist­er. Men jeg er glad, når jeg får lov at tale for jer i dag.

– Selvom I nok havde regnet med, at jeg så sådan her ud, sagde Fitzgerald, mens han viste en slide med skuespille­r Sam Worthingto­n, til stor morskab for forsamling­en.

Fik aendret retssystem­et

Sidste år blev James Fitzgerald­s arbejde med Unabomber-sagen gengivet i tvserien ’Manhunt: Unabomber’ på Netflix, og heri spiller den australske skuespille­r FBI-agenten, der ikke alene fik opklaret en 17 år lang menneskeja­gt, men også fik indført retslingvi­stik, der indtil da ikke havde eksisteret som begreb, og fik indført sin arbejdsmet­ode som et anerkendt efterforsk­nings-redskab og gyldigt bevismater­iale i retssystem­et i USA.

Da Ted Kaczynski blev anholdt i 1996 og blev dømt på baggrund af James Fitzgerald­s analyser af hans mange breve, kronikker i artikler og et udførligt manifest, kom det frem, at Kaczynski hadede sin far. Så den grønne agents allerførst­e analyse af ham havde vaeret rigtig.

 ??  ?? Tak, Martin Martin Aakerman blev bedt om at rejse sig op i salen som det første, da James Fitzgerald gik på scenen på Ådalskolen i Ishøj i går. – Det er din skyld, jeg er her, Martin. Tak for det.
Tak, Martin Martin Aakerman blev bedt om at rejse sig op i salen som det første, da James Fitzgerald gik på scenen på Ådalskolen i Ishøj i går. – Det er din skyld, jeg er her, Martin. Tak for det.
 ??  ?? Som en saerlig tak for at skabe kontakten til Fitzgerald fik 15-årige Martin Aakerman en såkaldt ’FBI Challenge Coin’ – en saerlig mønt, som alle FBI-agenter ifølge James Fitzgerald har og baerer i lommen som held og lykke.
Som en saerlig tak for at skabe kontakten til Fitzgerald fik 15-årige Martin Aakerman en såkaldt ’FBI Challenge Coin’ – en saerlig mønt, som alle FBI-agenter ifølge James Fitzgerald har og baerer i lommen som held og lykke.
 ??  ?? Ekstra Bladet i går.
Ekstra Bladet i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark