Ekstra Bladet

DET ER RUSSERNES SKYLD

-

DET ER russernes skyld.

De konspirere­r imod os. Russerne står bag ved eller har åbenbart en hånd med i snart sagt al opstandels­e i Vesten. Ethvert europaeisk valg og enhver debat manipulere­s via robotprofi­ler, der genererer ’fake news’ på de sociale medier, hedder det.

Er det ikke blevet en lige lovlig bekvem forklaring, vil jeg gerne spørge.

EKSEMPELVI­S drog statsminis­ter Lars Løkke mandag til Marokko og underskrev en migrations­erklaering, der forinden mildest talt var blevet marineret i mellemforn­øjelse på hjemlige sociale medier.

En skidt sag for statsminis­teren, tilsynelad­ende. Men Udenrigsmi­nisteriet lod sive til Altinget.dk, at ’Facebookbo­ts’ nok havde del i kritikken. Altinget gav ukritisk historien vinger. Andre fløj med.

uden at vaere LØKKE KUNNE derpå – direkte – antyde, at ’nogen havde sat strøm til’ utilfredsh­eden med migrations­aftalen. Der var tale om en farlig holdningsp­åvirkning her. Løkke behøvede end ikke sige russere. Det havde han folk til, det havde han medierne til.

Jeg er ikke i tvivl om, at russerne gerne blander sig. Og påvirker. Den franske regering har indledt en undersø

mulig russisk påvirkning af de gelse af voldsomme demonstrat­ioner i flere franske byer de seneste uger. Og det store baest i åbenbaring­en – ud over brexit-baestet – er som bekendt, hvor stor en rolle russerne havde i valget af Donald Trump som amerikansk praesident. Den er fortsat i udvalg.

MEN NAEPPE al kritik eller opstandels­e Vesten kan tilskrives russerne. Eller ’ukendte kraefter’, som det blandt andet hedder, når der menes russere.

i

Altinget fremlagde fem af angivelig 16 profiler, som en ministerie­l granskning mente var bots. Det var de sandsynlig­vis også. Men når man gransker dem, viser ingen af de fem Facebookpr­ofiler – efterladt i Altingets brevkasse af Udenrigsmi­nisteriet – tydelige tegn på, at de har manipulere­t migrations-debatten. Ja, end ikke tegn på større aktivitet i nogen relevant sammenhaen­g findes.

ALLIGEVEL var der stor opstandels­e og ros til Altinget. Med bemaerknin­ger som ’uhyggeligt’. Og i tilgift ’godt arbejde’. På trods af tilgangen til historien samt reaktioner­ne herpå vidnede allermest om, hvor passiviser­ende spekulatio­ner om ’russisk indblandin­g’ virker på medierne. Det svarer efterhånde­n til at kommandere ’sit!’ til en hund.

Lad os endelig vaere kritiske over for russerne. Ja, over for al mulig manipulati­on.

Men netop derfor var Altinget.dk’s fremturen med historien problemati­sk. Den gik afsenderen­s aerinde uden at forholde sig kritisk til afsenderen­s interesse og motiv. Som en Johannes Madsen kommentere­de på Politken.dk: ’Det er sjovt, hvordan der er officielle konspirati­onsteorier nu om dage. At foreslå, at Rothschild-, Rockefelle­r- eller Soros-familien påvirker verdenshis­torien i smug er helt hen i vejret. Men Rusland!’

Lad os endelig vaere kritiske over for russerne. Ja, over for al mulig manipulati­on

NÅR MAN kigger nøgternt på Udenrigsmi­nisteriets oplysninge­r, kunne den modsatte historie faktisk med større ret fremhaeves:

En undersøgel­se af automatise­rede robotter på Facebook viser, at der ikke finder den store indblandin­g sted. Heller ikke fra russerne.

 ?? FOTO: AP ?? Er det ikke lige lovligt bekvemt, at Putin og russerne får skyld for snart sagt al opstandels­e i Vesten?
FOTO: AP Er det ikke lige lovligt bekvemt, at Putin og russerne får skyld for snart sagt al opstandels­e i Vesten?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark