Ekstra Bladet

BLITZER LØS MOD – MEN IKKE PÅ DE FAR

Høj fart draeber og skader klart flest på landevejen­e, men fotovogne holder dobbelt så meget i byzoner

- MIKKEL RYRSØ HEINE JØRGENSEN mr@eb.dk; heine@eb.dk

871 millioner kroner.

Så meget blev der udskrevet i bøder fra fotovognen­e i 2017. Det er igen-igen rekord, og 355 millioner kroner mere end i 2015 – alligevel har antallet af draebte på vejene ligget relativt stabilt siden 2012.

Politiet skeler da også i meget lille omfang til, hvor der rent faktisk sker alvorlige ulykker på grund af høj fart, når de skal placere ATK-vognene.

Det viser en analyse, som Ekstra Bladet har lavet på baggrund af blandt andet aktindsigt­er i samtlige placeringe­r af fotovogne i 2016 og 2017 hos Rigspoliti­et samt data over samtlige registrere­de trafikuhel­d fra 2013 til og med år 2017 fra Vejdirekto­ratet.

Aktindsigt­erne blotlaegge­r, hvordan politiets ATKindsats er koncentrer­et omkring byzoner, hvor de kan udskrive mange bøder, selvom over dobbelt så mange sidste år mistede livet i landzoner.

Vilde med byer

Faerdselss­ikkerheds-kommission­en konkludere­de sågar i rapporten ’Hver ulykke er én for meget’ fra 2013, at 75 procent af ulykkerne med draebte, hvor høj fart er en faktor, sker på landeveje. Alligevel holdt fotovognen­e i 2017 dobbelt så mange timer i det, man normalt kalder byzone, sammenlign­et med landeveje,

Vi ved, at de fleste alvorlige ulykker sker på landevejen­e

Vi så gerne, at 80 procent af kontrollen foregik på veje, hvor man ved, at der sker mange ulykker på grund af fart og ikke ud fra en kunstneris­k frihed i de enkelte politikred­se, siger Torben Lund Kudsk, afdelingsc­hef i FDM.

Rigspoliti­et har i 2017 og 2018 stillet krav til de enkelte politikred­se om at udpege seks-otte veje, hvor der har vaeret mange uheld, og hvor der samtidig generelt bliver kørt for staerkt. I 2017 udpegede politikred­sene i alt 77 farlige veje, hvor fotovognen­e holdt 15 procent af tiden.

Begraenset interesse

Samme år meldte transport-, bygnings- og boligminis­ter Ole Birk Olesen (LA), ud, at man ville opsaette staerekass­er på 11 vejstraekn­inger, der af Vejdirekto­ratet var blevet udpeget som saerligt farlige på grund af mange alvorlige uheld, og hvor der samtidig bliver kørt for staerkt. Altså veje hvor det ville vaere logisk, hvis ATK-vognene allerede var staerkt til stede.

Men blandt de 11 staerekass­e-straekning­er var kun to blandt de 100 veje, hvor politiet holdt flest timer med fotovogne i 2016, og sidste år var fire af staerekass­e-placeringe­rne blandt de 100 mest kontroller­ede veje.

Politiets begraensed­e interesse for vejene får dog ikke Vejdirekto­ratet til at tvivle på, hvorvidt de faktisk er saerligt farlige.

– Jeg kender ikke politiets prioriteri­nger for, hvorfor de har holdt, som de har gjort. Men vi har lavet en grundig analyse, så jeg er ikke i tvivl om, at de 11 veje er farlige på grund af fart, siger Marianne Steffensen, chef for Trafiksikk­erhed og Cykling i Vejdirekto­ratet, der står bag udpegninge­n af, hvor der skal opsaettes staerekass­er.

Jeg er ikke i tvivl om, at de 11 veje er farlige på grund af fart

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark