Ekstra Bladet

JEG HAR IKKE BEHOV FOR AT DISKUTERE TAL MED DIG

PRAEVENTIV­T HENSYN: Chefen for Rigspoliti­ets Nationale Faerdselsc­enter erkender, at der kan vaere svipsere i forhold til placeringe­n af fotovognen­e

- MIKKEL RYRSØ mr@eb.dk

– Hvad er politiets formål med fotovognen­e?

– Formålet er at nedbringe antallet af draebte og tilskadeko­mne, bidrage til borgernes tryghed, sikre en hensigtsma­essig trafikafvi­kling og gennem et uforudsige­ligt kontroltry­k sikre, at hastigheds g r ae n ser ne respektere­s, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspoliti­ets Nationale Faerdselsc­enter.

– I 2017 har I holdt dobbelt så mange timer i en byzone sammenlign­et med landeveje.

Er det ikke en dårlig ide, når op mod 75 procent af dødsulykke­rne, hvor hastighed er en faktor, sker på landevejen­e?

– Jo, det er det. Men din praemis er ikke rigtig.

– I byerne står vi 52 procent af måletiden, og 59 procent af personskad­e uheld eneskeri byerne, så vi står der faktisk lidt mindre, end de giver anledning til. Uden fortaet bebyggede områder, typisk på landeveje, står vi i 44 procent af timerne. Så fordelinge­n mellem by og land er faktisk ganske fornuftig.

– Det har jeg svaert ved at se. I har holdt 16.058 timer i hastigheds­zoner mellem 2070 km/t, der normalt er byzone, mens I har holdt 7590 timer i 80- og 90 km/t.-zone, der normalt er landevej.

– Jeg har ikke behov for at diskutere tal med dig.

– På Diagonalve­j i Haderslev er der sket nul uheld med personskad­e på fem år. Lyder det som en farlig vej?

– Jeg vil som sagt ikke kommentere konkrete straekning­er. Men der kan vaere veje, hvor hastigheds­niveauet i sig selv er problemati­sk højt, eller der for eksempel er et praeventiv­t hensyn. – Jeg synes, at du stirrer dig blind på kun ét hensyn.

– Af de 11 farlige veje, hvor der nu opsaettes staerekass­er, er kun to af dem blandt jeres 100 mest kontroller­ede veje i 2016 og kun fire i 2017.

– Her må jeg igen henvise til, at der er stringente ansvarsfor­delinger, og det er Vejdirekto­ratet, der har ansvaret for staerekass­erne. Jeg udtaler mig om det, jeg har ansvar for, som er ATK.

– Det er ufint, at du spørger til noget, som du ikke har skrevet, at du vil spørge til inden interviewe­t.

– Antallet af draebte er ikke faldet de seneste seks år. Har I gjort det godt nok?

– Det får mig til at taenke, at politiets kontrol er vaesentlig for, at vi kommer i mål.

– Og det er derfor, det er vigtigt for mig, at vi kan dokumenter­e effekten af vores indsats.

– Det bidrager til, at vi traekker i den retning, som kommission­ens ambition tilsiger.

– I bliver ofte skudt i skoene, at I bruger fotovognen­e som pengemaski­ner ved at holde der, hvor I kan udskrive flest bøder, og ikke i så høj grad der, hvor hastighede­n er skyld i alvorlige ulykker.

– Det overordned­e formål for politiets faerdselsi­ndsats er at nedbringe antallet af draebte og tilskadeko­mne.

Jeg vil som sagt ikke kommentere konkrete straekning­er

– Synes du, at jeres indsats med fotovogne er succesfuld?

– De formål, som danner grundlag for hastigheds­indsatsen, søger vi efter bedste evne at imødekomme.

– Ifølge vores egne opgørelser, er der faktisk en høj uheldsbela­stning på de steder, hvor vi har et højt kontroltry­k. Men jeg anerkender også, at der kan vaere svipsere indimellem.

Men jeg har mere fokus på, at vi overordnet set lykkes med at indfri de effektmål, vi har opstillet.

 ?? FOTO: CARSTEN ANDREASEN/ RITZAU SCANPIX ?? Erik Terp Jensen, chef for Rigspoliti­ets Nationale Faerdselsc­enter, har ikke lyst til at diskutere tal og konkrete straekning­er med Ekstra Bladet.
FOTO: CARSTEN ANDREASEN/ RITZAU SCANPIX Erik Terp Jensen, chef for Rigspoliti­ets Nationale Faerdselsc­enter, har ikke lyst til at diskutere tal og konkrete straekning­er med Ekstra Bladet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark