Ekstra Bladet

GAV VIN-VENNER ORDRER FOR 2,6 MIO. KR.

FORMANDEN SAD MED TIL BORDS: Flere gengangere i Michael Valentins vinklub har samlet modtaget millionbel­øb fra a-kassen

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN THOMAS GÖSTA SVENSSON PER MATHIESSEN JANUS ØSTERGAARD kbl@eb.dk; tgs@eb.dk; pma@eb.dk; jao@eb.dk Laes også lederen på bagsiden

Graenserne mellem privat og profession­el flød sammen i en strøm af millioner af kroner i Michael Valentins vinklub.

Blev man indbudt til vinsmagnin­g, kunne det vaere en givende forretning at skåle med den nu fyrede chef i Akademiker­nes Akasse hjemme i direktørvi­llaen på Frederiksb­erg.

Over en årraekke har flere gengangere i vinklubben fået ordrer for mindst 2.628.641 kroner samlet fra a-kassen. Det drejer sig om alt fra podcasts til vin, rådgivning og kunst.

Det viser Ekstra Bladets gennemgang af leverandør­er til Akademiker­nes Akasse og deltagere ved Michael Valentins vinsmagnin­ger.

En af vin-vennerne – kunstneren Jes Wind Andersen – kalder da også vinklubben for ’et regulaert powernetva­erk’ ifølge Berlingske.

A-kassens ordre på 585.000 kroner for vaegkunst gennem fire år har da også vaeret kunstneren­s ’største ordre nogensinde’, ifølge ham selv.

Vinklubben taeller prominente navne som Socialdemo­kratiets naestforma­nd, Mogens Jensen, tidligere DR-vaert Reimer Bo Christense­n og Akademiker­nes A-kasses egen bestyrelse­sformand, Allan Luplau.

Da Allan Luplau måtte melde afbud til ’den traditions­rige vinsmagnin­g’ 19. maj 2016, var det med tungt hjerte.

’Det er med stor sorg, at jeg må melde afbud. Ikke mindst fordi det nok naer er årets begivenhed i det allerbedst­e selskab’, skrev Luplau i en mail til vin-kammeraten Michael Valentin, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Det var angiveligt a-kassen, som betalte for mad og servering til vinklubben, men Allan Luplau bedyrer, at han intet vidste om, at den a-kasse, som han var bestyrelse­sformand for, endte med regningen.

Allan Luplau var til gengaeld helt klar, da Michael Valentin i december 2017 afholdt et selskab med syv deltagere.

’I det bedste selskab’, skrev han efterfulgt af et emoji-rødvinsgla­s.

Den aften var der minimum to deltagere, som samtidig stod i a-kassens ordrebog.

’Rejser tvivl om habilitet’

De mange sammenfald mellem vinsmagnin­ger og a-kassens ordrebog er dog et problem ifølge et fortroligt notat fra a-kassen i sagen om Michael Valentins fyring.

’Det rejser tvivl om Michael Valentins habilitet’, står der i dokumentet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Statens tilsynsmyn­dighed med a-kasserne har indledt en undersøgel­se af forholdene i Akademiker­nes A-kasse, som med 230.000 medlemmer er landets største.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark