Ekstra Bladet

Går medicinalb­ranchens aerinde

- Regina Hillerup Vejlebrove­j 146 Ishøj Agnes Jørgensen Lyngbygård­svej 5 Lyngby

Regeringen afsaetter 705 mio. kr. over de kommende fire år til at løfte den underprior­iterede aeldreplej­e med midler, som skal bekaempe ensomhed, sorg og selvmord samt rekrutteri­ngsudfordr­inger i aeldreplej­en.

Men nogle kommuner går medicinalb­ranchens aerinde. AEldre borgere og førtidspen­sionister bliver stemplet som vaerende ensomme, i sorg eller selvmordst­ruede, uden at de reelt er det. For så kan kommunerne få andel i de 705 ensomhedsm­illioner. Kommunerne, regionerne, psykiatrie­n, TrygFonden og Lundbeckfo­nden har nemlig et politisk-økonomisk samarbejde med Socialmedi­cinsk Enhed på offentlige hospitaler. Her bliver TERM-modellen (The Extended Reattribut­ion and Management Model) anvendt, ligesom TERM-modellen også bliver anvendt af nogle kommuner i aeldreplej­en, hvor fysiske diagnoser hurtigt kan trylles om til psykiske diagnoser.

Både ensomhed, sorg og selvmord kan behandles med antidepres­siva, hvorved medicinali­ndustien tjener flere penge. Men aeldre borgere og førtidspen­sionister skal selvfølgel­ig kun behandles for ensomhed, sorg og som selvmordst­ruede, hvis de reelt har disse problemer, og ikke for at kommunerne kan tjene penge.

Jeg har i mange år nydt at cykle og vaeret stolt og glad over de mange cykelstier, vi har. Men at hjernetrus­ten på Borgen ikke kunne se, at det var genialt, at folk både kom frem og tilbage og fik motion uden CO2-udledning, ja, det var formentlig forudsigel­igt? Nu skal cykelstier­ne belastes med elektriske løbehjul.

Og peberspray – ja, det forslag passer som fod i hose til de to andre. Jeg kan naesten ikke vente med at høre, hvad de foreslår naeste gang?

 ?? ARKIVFOTO: CHRISTER HOLTE ?? Folketinge­t har afsat 705 millioner kroner til at hjaelpe personer, der er ensomme, i sorg eller selvmordst­ruede.
ARKIVFOTO: CHRISTER HOLTE Folketinge­t har afsat 705 millioner kroner til at hjaelpe personer, der er ensomme, i sorg eller selvmordst­ruede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark