Ekstra Bladet

DEN RIGTIGE APP KAN GØRE DET BILLIGERE AT PARKERE

Det bliver mere og mere udbredt at betale for parkering med en smartphone-app, men priserne er meget forskellig­e

- MATHIAS GRAM

'Farvel til p-billetten. Fremtiden er digital'.

Teksten har laenge prydet en raekke af de københavns­ke parkerings­automater, og det første dilemma, denne fremtid stiller os i, er, hvordan vi helst vil betale for vores parkering. Mens den fysiske billet er blevet forvist til historiebø­gerne, har vi fået et vaeld af muligheder, der alle inkluderer at trykke en hel del på en skaerm.

Alene i Københavns Kommune er seks forskellig­e smartphone-apps godkendt til at hjaelpe med betalingen, og prisen, man i sidste ende betaler for sin parkering, afhaenger en hel del af, hvilken en man benytter.

Det viser en større gennemgang, som bilistorga­nisationen FDM har lavet.

FDM: Brug flere apps

FDM har sat fem af de godkendte apps på prøve i flere parkerings­situatione­r i både København og Aarhus.

De fem bruger alle forskellig­e prismodell­er til at indhente en belønning for deres hjaelp, og ifølge bilisorgan­isationen egner de sig derfor til forskellig­e parkerings­situatione­r.

- Det er ikke muligt at kåre en vinder, for priserne varierer efter tid, sted og gebyrerne i den enkelte app. Derfor kan man med fordel downloade flere parkerings­apps og skifte mellem dem i stedet for at benytte den samme hele tiden, siger FDM's juridiske konsulent, Dennis Lange, til FDM.dk.

Hvor EasyPark og ParkMan laegger et gebyr på henholdsvi­s 15 og 10 procent (+3 kroner) ovenpå parkerings­prisen, er gebyret fast 4 og 3,95 kroner hos ParkOne og WayToPark.

I den femte app, ParkPark, er der ikke noget fast eller procentvis­t gebyr, men til gengaeld betaler man ifølge FDM pr. påbegyndt kvarter i stedet for pr. påbegyndt minut, som det er tilfaeldet hos konkurrent­erne.

Fleksibel løsning koster

ParkParks betalingsm­odel betyder, at appen bliver den dyreste mulighed i den første parkerings­situation, hvor FDM's testperson parkerer i 20 minutter i rød zone i København.

18 kroner koster det med ParkPark, mens WayToPark klarer discipline­n til 15,95 kroner som det billigste alternativ.

I Aarhus er ParkPark til

Man kan med fordel downloade flere parkerings­apps

gengaeld billigst med 6 kroner mod 8 kroner hos EasyPark og ParkOne.

Når testperson­en parkerer i laengere tid, begynder forskellen at blive tydelig. Ved praecis én times parkering onsdag mellem klokken 17 og 18 kan man således spare 6,60 kroner i Københavns røde zone og 4,20 kroner i Aarhus ved at vaelge den billigste løsning frem for den dyreste.

Både i København og Aarhus er ParkPark billigst med henholdsvi­s 36 og 12 kroner for parkeringe­n. Betalingsm­odellen betyder dog, at det med denne app er vigtigt at nå tilbage til bilen inden 18:01, hvis det skal forblive den billigste løsning.

EasyPark er den dyreste mulighed ved praecis én times parkering i København, mens det er ParkMan i Aarhus. Ved brug af begge apps gaelder det dog, at parkeringe­n ikke bliver meget dyrere af, at klokken bliver 18:01, før man er tilbage ved bilen.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Ved en times parkering i København er der op til 6,60 kroner at spare, viser testen.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Ved en times parkering i København er der op til 6,60 kroner at spare, viser testen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark