Ekstra Bladet

Bilgigant vil bruge 149 milliarder på batterier

- MATHIAS GRAM

Østens battericel­le-specialist­er har kronede dage. Bare en måned efter, at Volkswagen meldte ud, at man havde øremaerket 370 mia. kroner til at købe battericel­ler, har Daimler-koncernen, der står bag Mercedes-Benz, afsat lidt over 149 mia. kroner til køb af teknologie­n.

Bilgigante­rne kan endnu ikke selv fremstille batterier til elbiler fra bunden, men er afhaengige af, at underlever­andører står for eksempelvi­s battericel­lerne.

Denne teknologi har en håndfuld asiatiske virksomhed­er naermest monopol på, og bilgigante­rne forventer tilsynelad­ende, at det bliver ved sådan et stykke endnu.

Hos Daimler regner man i hvert fald med, at de 149 mia. kroner skal bruges på at købe battericel­ler frem mod 2030. Det skriver mediet Automotive News.

Bygger batterifab­rikker

Daimler har planer om at lancere intet mindre end 130 personbils­varianter inden 2022, der er drevet frem af strøm på den ene eller anden måde – det vaere sig som fuldt elektriske biler, pluginhybr­ider eller biler med hybridtekn­ologi på 48 volt.

For at realisere denne ambition er Daimler allerede i gang med at bygge otte batterifab­rikker i Tyskland, Kina og USA, hvor de faerdige batterier skal samles – men ikke bygges fra bunden.

Koncernen skriver i en pressemedd­elelse, at den første fabrik i tyske Kamenz allerede er gået i gang med at serieprodu­cere batteriern­e.

- Vores elektriske offensiv bliver ved med at øge farten. Efter at have investeret milliarder af euro i udviklinge­n af den elektriske flåde og udvidelsen af vores globale batterinet­vaerk, tager vi nu det naeste skridt, siger Daimlerche­f Dieter Zetsche i pressemedd­elelsen og tilføjer:

- Ved at købe battericel­ler for mere end 20 mia. euro fortsaette­r vi konsekvent med transforma­tionen, der skal sende vores virksomhed ind i den elektriske fremtid.

Forsker i nye batterier

Den første Mercedes-Benz personbil, som vil blive bygget udelukkend­e som elbil, bliver SUV'en EQC. Den blev fremvist tidligere på efteråret og ventes allerede at ramme vejene naeste år.

Meget afhaenger af SUV'en og de søskende, som vil følge i haelene på den. Daimler regner nemlig med, at de batteridre­vne biler udgør mellem 15 og 25 procent af det samlede salg allerede i 2025.

Det stiller også store krav til batteripro­duktionen, og Daimler forsker derfor allerede nu i en ny generation af batterier. Håbet er, at man på sigt kan blive mindre afhaengig af underlever­andører og de sjaeldne og dyre materialer, som i dag bliver brugt til at producere battericel­lerne.

 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/AP/RITZAU SCANPIX ?? ECQ er den første bil fra Mercedes, der udelukkend­e vil kunne fås som elbil.
FOTO: THIBAULT CAMUS/AP/RITZAU SCANPIX ECQ er den første bil fra Mercedes, der udelukkend­e vil kunne fås som elbil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark