Ekstra Bladet

KIA ER KLAR MED EN STILLESNUD­E TIL SOVEBYENS VILLAVEJE

Den nye Kia e-Niro er en praktisk og ukomplicer­et elbil med lang raekkevidd­e, der kan ende med at blive et hit, hvis prisen holder

- JENS OVERGAARD

NICE, FRANKRIG (EKSTRA BLADET BILER): Optakten har vaeret naermest uendelig lang. Men nu er de her endelig, elbilerne, som både byder på rimelige køreegensk­aber, ordentlig komfort, fint med plads, fornuftig raekkevidd­e og ikke mindst er til at betale.

Det er eksempelvi­s tilfaeldet for den nye Kia e-Niro. Vi kører den første tur under en praesentat­ion i Nice, og her gør den et godt indtryk.

Kia e-Niro vil kunne fås med samme elmotorer på enten 136 eller 204 hestekraef­ter, som man finder hos koncernfae­tteren Hyundai Kona Electric.

Raekkevidd­en på en opladning hedder henholdsvi­s 259 og 455 kilometer efter den nye og mere retvisende WLTP-norm – alt efter om bilen er udstyret med et batteri på 39,2 eller 64 kWh.

Hyundai har vaeret nødt til at nedjustere raekkevidd­en med cirka 30 kilometer i forhold til, hvad producente­n havde lovet til at begynde med, fordi det eksterne institut, som stod for at beregne raekkevidd­en, havde lavet en fejl. Det rokker dog ikke ved, at e-Niro er den af de 'folkelige' elbil, der byder på den laengste raekkevidd­e.

Den danske importør har endnu ikke priserne på plads, men oplaegget er, at eNiro skal vaere en smule dyrere end Hyundai Kona Electric. Her begynder prisen ved 270.000 kroner med den lille motor og batteripak­ke, mens modellen koster fra 300.000 kroner med den store motor og batteri.

Med alle forbehold gaetter vi på en merpris på mellem 30.000 og 40.000 kroner for eNiro, når bilen kommer til Danmark til februar eller marts naeste år.

Kendt model

Afsaettet for den elektriske Kia er den halvhøje Niromodel, der allerede har fået godt fat som både hybrid og pluginhybr­id.

I den elektriske udgave har bilen fået en batteripak­ke lagt ind i bunden og under bagagerumm­et, og den er lige så ukomplicer­et at køre, som den ser ud. Du saetter dig ind, skubber det store, centrale drejehjul af en gearskifte­r i 'Drive' og kører. Den afgørende forskel i forhold til Hyundai Kona Electric er, at Kia e-Niro er en rendyrket mellemklas­sebil. Det betyder, at du har en akselafsta­nd på 2,70 meter og regulaer plads på både forog bagsaeder.

Bagagerumm­et er med sine 451 liter rimeligt og større end i både hybrid og pluginhybr­id, der byder på henholdsvi­s 427 liter og 324 liter. Kia e-Niro kører også mere komfortabe­lt, så du ubesvaeret kan klare laengere straek.

Hvor Hyundai Kona Electric er udstyret med et andet interiør end de almindelig­e

Kona-modeller, ligner e-Niros kabine et langt stykke hen ad vejen enhver anden Niro. Og det gør ikke noget. Det er nemlig ganske indbydende, selv om der er områder med hård plast. Den eneste forskel er, at kardantunn­elen er afløst af en fritsvaeve­nde gearskifte­kulisse.

Den elektriske kørsel kan overvåges på en centralt placeret berøringss­kaerm på syv tommer og på en skaerm i instrument­huset. Her kan føreren blandt andet få informatio­ner om, hvor meget af turen, der er kørt økonomisk, ligesom man kan se andelen af 'dynamisk' kørsel for hver køretur.

På vejen kan man skifte mellem indstillin­gerne 'Økonomi', 'Normal', 'Sport' og ikke mindst 'Øko-plus', hvor der for alvor skrues ned for blusset. Motorens 204 hk og 395 Nm betyder, at man skal vaere varsom med speederfod­en, hvis man vil undgå at lave hjulspind og suse forbi de 50 km/t. i byen.

Overhaling­er klares til gengaeld gelinde. Vi kørte bilen i by, på motorvej og ad snoede bjergveje, og her stod det klart, at den elektriske Niro er en bil, der med sin bløde affjedring er lagt an på at behage frem for at stille med et sportsligt setup.

Bilen klarede dog de skarpe sving med en fin balance i såvel styretøj som undervogn.

Varmepumpe hjaelper

På chokolades­iden finder vi også en støjdaempn­ing, som naermest giver føreren en oplevelse af at sidde i et lydstudio. Forruden er nemlig akustisk, hvilket gør det muligt at styre den udvendige støj med en knap i instrument­bordet.

Bilen udsender en lyd op til 30 km/t., som minder om en blanding af støvsuger og jetfly, men denne kan slås fra efter behov.

Den umiddelbar­e oplevelse af bilens faktiske raekkevidd­e er positiv. En reel vurdering af Kia e-Niro kraever dog en laengere test på danske veje og i koldt vejr.

Det traekker dog op, at alle e-Niro har et system, som isolerer og opvarmer batteriet, mens den store model ydermere er udstyret med en varmepumpe, så du ikke bruger unødig strøm til opvarmning af kabinen. Bilen kan lades op på mellem seks og 9,5 timer derhjemme, på 60 til 75 minutter ved en 50 kW-lader og på 50 minutter ved en 100 kW-lader.

Konklusion

Den elektriske Kia e-Niro ser lovende ud. Den er praktisk og byder på både kørekomfor­t og god raekkevidd­e. Hvis prisen holder, og raekkevidd­en forbliver taet på den lovede i dansk vinterkuld­e, har modellen alle forudsaetn­inger for at blive et hit.

Avisen var inviteret til Nice af Kia

 ?? FOTOS: KIA ?? Kia e-Niro ligner i store traek den almindelig­e Niro, men kan kendes på fronten med de lukkede luftindtag. Elbilen byder på god plads, komfort og lang raekkevidd­e.
FOTOS: KIA Kia e-Niro ligner i store traek den almindelig­e Niro, men kan kendes på fronten med de lukkede luftindtag. Elbilen byder på god plads, komfort og lang raekkevidd­e.
 ??  ??
 ??  ?? Bilens kabine adskiller sig ikke ret meget fra den, der sidder i en almindelig Kia Niro.
Bilens kabine adskiller sig ikke ret meget fra den, der sidder i en almindelig Kia Niro.
 ??  ?? Bagagerumm­et er med sine 451 liter større end i hybrid- og pluginhybr­id-udgaven.
Bagagerumm­et er med sine 451 liter større end i hybrid- og pluginhybr­id-udgaven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark