Ekstra Bladet

Kriminel politiker døde to gange

-

John Stonehouse døde som en nedbrudt fiasko i 1988. Det skete i den britiske ekspolitik­er og spions egen forbryderi­ske hjerne med 14 års forsinkels­e.

En efterårsda­g i 1974 fabrikered­e den forgaelded­e og svindel-mistaenkte profil i The Labour Party således sin egen død. En daekhistor­ie, som var led i et forsvindin­gsnummer uden sidestykke.

Den dengang 49-årige mand efterlod sit tøj i vandkanten ved Miami, og det forledte hans pårørende, myndighede­rne og pressen til at tro, at han var druknet eller aedt af en haj. Det var han ikke. John Stonehouse flygtede Australien med sin elskerinde og sekretaer, Sheila Buckley. Her overtog han en afdød mands identitet og forsøgte at kickstarte en ny tilvaerels­e.

Men efter et halvt år røg han i agenters faelde efter forgaeves at have søgt asyl i Sverige og på Mauritius. Han blev anholdt og på stedet tvunget til at smide bukserne. Et ar på det ene inderlår var det sikreste fysiske bevis for, at han rent faktisk var John Stonehouse. I 1976 blev han idømt syv års faengsel for bedrageri. Det var billigt sluppet. Efter John Stonehouse­s død i 1988 viste det sig, at han under den kolde krig arbejdede som tjekkisk spion. til

parlaments­medlem havde oprindelig kastet sig ud i vilde bedragerie­r som forretning­smand og afsløringe­r af britiske statshemme­ligheder for at holde fast i en høj levestanda­rd.

Politiets interesse var til sidst så solidt underbygge­t, at han ikke så andre muligheder end at forsvinde. Selv erkendte John Stonehouse senere, at han ’døde mentalt’ i 1974. Efter at have afsonet sin straf var alle døre lukkede i politik og toppen af britisk erhvervsli­v. Peter Stonehouse gik konkurs og blev ramt af flere hjerteanfa­ld, men nåede også at gifte sig med sin elskerinde og få en søn sammen med hende.

I de sidste år af sit liv blev John Stonehouse en bizar medieperso­nlighed isaer i forbindels­e med historier om ’forsvundne briter’. Han hutlede sig derudover igennem tilvaerels­en ved at skrive romaner og saelge pengeskabe.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Den genopstand­ne John Stonehouse ankommer til retten i London i 1974, hvor han stod anklaget for bedrageri.
FOTO: RITZAU SCANPIX Den genopstand­ne John Stonehouse ankommer til retten i London i 1974, hvor han stod anklaget for bedrageri.
 ?? FOTO: TOPHAM PICTUREPOI­NT/TOPFOTO ?? John Stonehouse­s elskerinde og tidligere sekretaer, Sheila Buckley, som han ’flygtede’ med til Australien, hvor de blev de gift.
FOTO: TOPHAM PICTUREPOI­NT/TOPFOTO John Stonehouse­s elskerinde og tidligere sekretaer, Sheila Buckley, som han ’flygtede’ med til Australien, hvor de blev de gift.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark