Ekstra Bladet

Svaerere at forsvinde end

-

r for år bliver det stadigt svaerere at forlade Danmark, slette alle sine spor og forsvinde. Men umuligt er det ikke.

Det vurderer Bent Isager-Nielsen, tidligere drabschef i Rigspoliti­ets rejseafdel­ing.

– Det kan lade sig gøre, hvis man virkelig forsvinde. Noget andet er så, at det af vil mange grunde er uhensigtsm­aessigt og bekymrende for familien, siger politimand­en, der blandt andet har udgivet succes-bogen ’Man jager et baest og fanger et menneske’.

Bent Isager-Nielsen mener med udgangspun­kt i forsvindin­gs-sager, der involverer kriminalit­et, at vilkårene for folk med legale grunde til at forsvinde er blevet vanskelige­re – og fremover bliver endnu svaerere.

– Det kraever grundig forberedel­se. For få årtier siden var det nok at transporte­re sig selv til en fjern verdensdel rent fysisk. Der kunne man sidde i årevis, før man måske stødte på en eller anden, som ville sige: ’Hvad fanden – det er jo dig, der er efterlyst i aviserne’. Nu er der åbne graenser og masser af mobilitet. Der er danskere alle vegne.

Bent Isager-Nielsens erfaring fra politiets vidnebesky­ttelses-programmer er, at den mentale belastning for de fleste er en større udfordring end den praktiske og tekniske:

– Det er meget svaert at frasige sig alt i ens tidligere liv. Børn, familiemed­lemmer, samvaer med vennerne.

begraenses også af, at internet og mobiltelef­oner er blevet allemandse­je, og at der er overvågnin­g og kameraer i offentlige rum i selv den fjerneste sydamerika­nske provinsby.

– Der er tusinder af teknologis­ke hjaelpemid­ler. Der er droner og overvågnin­gsfly og mulighed for at genkende nummerplad­er og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark