Ekstra Bladet

DØGNRAPPOR­TEN

Atter saettevogn­e på ulykkesstr­aekning Som første transportf­irma kan Hector Rail genoptage kørsel over Storebaelt

- VESTERMARI­E:

I tre dage har det vaeret helt forbudt at køre med saettevogn­e monteret på såkaldte lommevogne, når gods skulle fragtes rundt på danske jernbaner.

I går gav Trafik-, Byggeog Boligstyre­lsen dog transportv­irksomhede­n Hector Rail AB tilladelse til at genoptage brugen af de pågaeldend­e vogne. Det oplyser styrelsen.

Tidligere på ugen forbød transportm­yndigheder­ne med øjeblikkel­ig virkning brug af saettevogn – en lastbiltra­iler – sat fast på lommevogne efter en togulykke på Storebaelt­sbroen.

Saettevogn rev sig løs

Ulykken skete 2. januar, da en saettevogn rev sig løs fra en lommevogn og ramte et modkørende passagerto­g. Siden viste en test lavet af Havarikomm­issionen, at der kan vaere risiko for, at saettevogn­ene ikke låses forsvarlig­t fast til lommevogne­n, altså godstogsvo­gnen.

Otte mennesker mistede livet i ulykken, mens 16 andre blev kvaestet.

Hector Rail er den første og hidtil eneste virksomhed, som har fået tilladelse til at køre med vognene.

Dokumentat­ion

Firmaet har sendt det nødvendige materiale i form af dokumentat­ion for en kontrolpro­cedure, så fastlåsnin­gsmekanism­en er sikret på forsvarlig vis. Og det har fået Trafik-, Bygge- og Boligstyre­lsen til at give virksomhed­en grønt lys til igen at fragte gods med den slags vogne på toget.

– Styrelsen noterer med tilfredshe­d, at det er muligt at kontroller­e, om fastlåsnin­gsmekanism­en virker efter hensigten, at metoden er mulig at anvende i praksis og endelig, at den vejledning, som virksomhed­ens medarbejde­re arbejder ud fra, forekommer godt illustrere­t og forståelig, lyder det på styrelsens hjemmeside.

Forbuddet har vaeret rettet mod de virksomhed­er, som benytter sig af den pågaeldend­e metode til godstransp­ort. Det gaelder i første omgang i to uger. Herefter vil der blive taget stilling til, om det forlaenges.

Regler skaerpet

Det var ikke kun regler for de saerlige vogne, som blev skaerpet tirsdag.

Også vilkår for godstogene­s fart i blaesevejr blev strammet. Dette påbud er der ikke pillet ved fredag.

Derfor skal hastighede­n for godstransp­ort med vindfølsom­me køretøjer saettes ned til 80 kilometer i timen, når vindstyrke­n når stiv kuling, altså 15 meter i sekundet.

Ved stormende kuling – 20 meter i sekundet – forbydes godstransp­ort med vindfølsom­me køretøjer, og ved storm – 25 meter i sekundet – forbydes al godstransp­ort.

Ritzau

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Otte mennesker blev draebt og 16 kvaestede, da et IC4-tog med passagerer i retning mod Sjaelland blev ramt af dele fra et godstog, da det kørte på Storebaelt­sbroens lavbro.
FOTO: ANTHON UNGER Otte mennesker blev draebt og 16 kvaestede, da et IC4-tog med passagerer i retning mod Sjaelland blev ramt af dele fra et godstog, da det kørte på Storebaelt­sbroens lavbro.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark