Ekstra Bladet

Arne Astrup: Officielle kostråd kan vaere det rene gift

Overlaegen og ernaerings­forskeren går lodret imod officielle anbefaling­er

- – Du skriver blandt andet til mennesker med diabetes, at ’hvis du vaelger at følge vores kost til type C, er det forbudt at bruge mange af de kogebøger og opskrifter, du finder hos f. eks Diabetesfo­reningen’. Du skriver også, at nogle af de opskrifter og

’Velkommen til en helt ny måde at angribe type 2-diabetes på - med bl.a avocado, fed ost og flaeskeste­g som våben!’

Sådan skriver overlaege og ernaerings­forsker Arne Astrup i indledning­en til sin nyeste bog ’Type C - Spis dig slank med blodsukker­kuren’, der er henvendt til folk med forhøjet blodsukker eller type 2-diabetes.

Bogen laegger sig i raekken af det hav af bøger, der tilbyder naermest mirakuløse og meget forskellig­e opskrifter og løsninger på, hvordan du kan spise dig rask, sund, slank og medicinfri - også hvis du lider af en kronisk sygdom som diabetes. Din krop er blevet en pengemaski­ne for kostguruer, kost-’eksperter’ og forlag, der lige nu sprøjter bøger og kure ud om kost og sundhed.

Er man syg eller søger hjaelp til at finde vej i junglen af kostråd, møder man et kaos af råd og vejledning­er.

ARNE ASTRUP ER KENDT for at vaere kontrovers­iel, og hans nye råd til diabetiker­e står da også i direkte modsaetnin­g til de officielle kostanbefa­linger, som de fleste danskere kender og forsøger at følge – og foreninger, som eksempelvi­s Diabetesfo­reningen også anbefaler, man tager udgangspun­kt i, hvis man vil mestre sin sygdom bedst muligt.

– Ja, det er en voldsom retorik, men det er i princippet rigtigt. Foreningen anbefaler opskrifter på retter, hvor 67 procent af kalorierne kommer fra hurtige kulhydrate­r, hvilket hos diabetiker­ne giver store blodsukker­stigninger,

og det maetter ikke. Det er der god videnskabe­lig belaeg for, siger han.

– Jeg er kommet til en erkendelse af, at de kostråd ikke er gift for raske mennesker og for alle typer af diabetiker­e, men for mange med diabetes- type 2. Jeg har eksempler på patienter, der fortaeller, at efter de har fulgt de officielle kostråd med at skaere ned på fedtet og spise flere kulhydrate­r, fik de stigende blodsukker og skulle have mere insulin. For dem har det vaeret det rene gift af følge de opskrifter og råd.

– Jeg har selv vaeret med til at forfatte de officielle kostråd de sidste par gange, så jeg har et medansvar for de ting, der er sket. Men i stedet for at skaendes om, hvorvidt det er den ene eller anden kost, der er den rigtige, så ser det ud til, at vi må erkende, at alle kostråd kan vaere rigtige, men at de bare ikke passer til alle. Vores kostråd er fine for de fleste raske personer, men ikke for overvaegti­ge type 2-diabetiker­e.

– Det er vigtigt at erkende, at for nogle er det stenalderk­ost, for andre noget andet, der virker. Faelles for alle er dog, at mange kostfibre, vaegttab og motion er godt og vigtigt for at saenke blodsukker­et.

– Mange har oplevet, at de ved at spise fiberrigt, motionere, tabe sig og skrue ned for kulhydrate­rne kan blive helt fri for medicinen, selv om de har fået diagnosen diabetes type-2. Dog ved vi kun, at det kan holde for en tid, inden sukkersyge­n bryder ud – hvor laenge ved vi ikke. Men man kan i hvert fald holde kroppen rask i en periode, og det husker den.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark