Ekstra Bladet

Ministeren: Der er alt for meget forvirring

- – Hvordan vil I gøre det? – Lige nu er forskerne uenige om, hvordan man skal leve som diabetiker, og søger man viden, er det meget svaert at afgøre, hvad der er fup og fakta. – Du siger, ’Vidensbroe­n’ skal målrettes de saerligt sårbare. Hvem er det?

– Diabetes er en meget stor folkesygdo­m, og der er desvaerre en meget voldsom stigning. Vi er sat i udsigt, at hvis kurven bliver ved med at fortsaette sådan, naermer vi os en fordobling. Vi har sat os det helt vilde mål at knaekke den. Hvis det skal lykkes, er viden og forebyggel­se en meget vigtig del af meget vigtig del, siger Ellen Trane Nørby (V).

– Vi er ikke i mål endnu. Der er alt for mange, der får diabetes, og vi skal derfor blive bedre til at forebygge og gøre behandling­en bedre, hvis man bliver syg.

– Ved i langt højere grad at lytte til og tage udgangspun­kt i den enkelte borgers behov og ikke bare placere dem i en ’diabetes-boks’, hvor man bliver behandlet, siger hun og forklarer, at regeringen derfor har ivaerksat en handlingsp­lan for diabetes.

Ja, og derfor er en del af vores diabetespl­an, – at vi opretter en ’Vidensbro’. Der er nemlig også alt for forskellig­e tilbud og kvalitetsf­orskelle for mennesker med diabetes, afhaengigt af hvor man bor i landet. Det skal udjaevnes.

– Det er skønt med al den nye viden, der hele tiden kommer på området. Men det er afgørende vigtigt, at den bliver omsat og kommer ud til alle almindelig­e borgere i landet – og i en form, så man også kan finde, forstå og bruge den i sit liv. Lige nu foregår der en masse forvirring og misinforma­tion, så der skal vaere et sted, hvor det bliver opdelt og kvalificer­et, så det bliver lettere at finde ud af, hvad der fup og fakta.

– For mange patienter med diabetes er det en stor opgave både at skulle tage medicin, spise det rigtige, motionere og finde ud af, hvad det rigtige er at spise. Vi har brug for langt mere målrettet viden til dem, der synes, det er saerligt svaert.

For mange patienter med diabetes er det en stor opgave både at skulle tage medicin, spise det rigtige, motionere og finde ud af, hvad det rigtige er at spise

– Vi samarbejde­r lige nu med bl.a. forskere og Diabetesfo­reningen om, hvordan man som borger finder rundt i fup og fakta, når man har diabetes. Der er rigtig mange, der farer vild i indkøbskur­ven, når de står derude og måske taenker, at ’light’ eller ’fedtreduce­ret’ må da vaere godt, men det er det ikke nødvendigv­is.

– Hvordan vil en Vidensbro kunne hjaelpe med det?

– Vi skal have gjort noget ved fødevare-delen. Vi skal gøre vejledning­er og viden om de enkelte varer lettere tilgaengel­ig. Måske på mobiltelef­onen, så man kan have den ved hånden, når man køber ind.

– Hvornår er den klar til brug?

– I løbet af de kommende to – måske tre – år. Vi er simpelthen nødt til i højere grad at ensrette og løfte informatio­nen i hele landet og arbejde bedre sammen om, hvilken informatio­n der bliver givet.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Der er alt for mange, der får diabetes, og vi skal derfor blive bedre til at forebygge og gøre behandling­en bedre, siger sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Der er alt for mange, der får diabetes, og vi skal derfor blive bedre til at forebygge og gøre behandling­en bedre, siger sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark