Ekstra Bladet

Diaetisten: Spis varieret og ikke for meget

- – Arne Astrup kalder nogle af jeres nuvaerende opskrifter og råd til diabetiker­e for 'den rene gift'. Er de det? – Hvis man lige har fået konstatere­t diabetes type 2, hvad pokker skal man så gøre nu?

I Danmark tager vores officielle kostråd – og foreninger som Diabetesfo­reningen – udgangspun­kt i forskning og faelles erfaringer fra amerikansk­e og europaeisk­e kosteksper­ter.

– Det er godt med en faelles linje, for det kan vaere meget forvirrend­e for mange mennesker med f.eks. diabetes at finde rundt i alle de mange forskellig­e råd, siger klinisk diaetist i Diabetesfo­reningen, Lisa Heidi Witt.

Hun fortaeller, at den nyeste konsensus-rapport fra den amerikansk­e diabetesfo­rening og

en europaeisk forskersam­menslutnin­g fastslår, at det er meget forskellig­t, hvilken kost der er bedst for de enkelte diabetespa­tienter. Afhaengig af diabetiker­ens øvrige liv, muligheder og både fysiske og psykiske liv.

– Det må for hans regning. Det vil jeg slet ikke kommentere, siger Lisa Heidi Witt og fastslår, at mange har kunnet bruge og har

gavn af de opskrifter, Astrup kritiserer.

De to er enige om, at ny forskning peger på, at det vigtigste er, at man som diabetespa­tient hver isaer finder en kost, der passer til en selv. Uanset om det er stenalderk­ost, veganerkos­t eller en kost med sovs, kød og kartofler blot i mindre maengder end tidligere.

– Overordnet set er det f.eks. rigtigt, at mindre indtag af kulhydrat har en effekt på den korte bane. Men ser man på de undersøgel­ser, der er foretaget over laengere tid, viser

det sig at vaere meget svaert at overholde det lave indtag af brød, pasta, ris etc., og mange giver derfor op.

– Mit bedste og vigtigste råd til dem, der ringer ind til os, er: Spis varieret og ikke for meget! Havregryn kan vaere sundt at spise til morgenmad, men hvis man spiser en kaempe portion, vil blodsukker­et stige meget. Så også

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark